Wyznacz wartości parametru
xyz: Wyznacz te wartości parametru m (m∊R), dla których liczby: 4*(2m+1), 10* 2m − 2,
9(2m+1) są kolejnymi początkowymi wyrazami nieskończonego ciągu geometrycznego. Oblicz sumę
dziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu.
8 lis 18:34
zumii:
10 lis 07:58
Aga1.: drugi wyraz to 10*2m−2, czy 10*(2m−2)?
10 lis 08:13
J:
| a3 | | 9 | | 3 | | 3 | |
| = |
| ⇒ q = |
| lub q = − |
| |
| a1 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | a2 | |
potem policz: |
| = q .. i z tego wylicz m |
| | a1 | |
10 lis 08:23
J:
m = 1 ... i Twój ciąg: 12,18, 27
10 lis 08:25
zumii: Aga1. to ten pierwszy wyraz
10 lis 09:31
zumii: nie rozumiem, dlaczego porównujemy na początku a3 do a1
10 lis 09:34
misiak:
10 lis 09:36
zumii: A jak podstawię a2/a1 to wychodzi mi {10*2m−2}/{4*2m+2} i nie umiem tego uprościć.
10 lis 09:39
J:
t = 2
m i t > 0
| 10t − 2 | | 3 | | 10t − 2 | | 3 | |
| = |
| lub |
| = − |
| |
| 4(t+1) | | 2 | | 4(t+1) | | 2 | |
10 lis 09:42
zumii: już wiem z tym a3/a1, ale wciąż nie wychodzi mi m=1 po podstawieniu a2/a1=q
10 lis 09:45
J:
patrz 9:42
10 lis 09:46
zumii: w pierwszym przypadku rzeczywiście wyszło mi m=1, ale w drugim m= −2, dlaczego odrzucamy taką
możliwość?
10 lis 09:50
J:
| | 1 | |
t = 2 ( m = 1) lub t = − |
| (odpada) t > 0 , bo 2m musi być dodatnie |
| | 4 | |
10 lis 09:52
zumii: tak, przepraszam pomyliłam znaki w drugim przypadku, już rozumiem
10 lis 09:53
zumii: i przy sumie korzystamy z wzoru Sn= a1* 1−qn1−q?
10 lis 09:55
J:
tak
10 lis 09:59
zumii: wyszło mi 24* (32)10 − 24, ale nie wiem, jak to przedstawić prościej bez użycia
kalkulatora złożonego
10 lis 10:04