Granica funkcji
Krzysiek77: Mam do policzenia takie oto granice funkcji:
| | 3x3 | | 192x | | 192 | |
1) lim ( |
| + 3x + 24) = ... = lim ( |
| ) = lim ( |
| ) |
| | 8x − x2 | | 8x − x2 | | 8−x | |
= 0
x→−
∞ x→−
∞ x→−
∞
oraz analogicznie taką samą granicę tylko tym razem x zdąża do +
∞
| | 192x | | 192 | |
2) lim ( |
| ) = lim ( |
| ) = 0 |
| | 8x − x2 | | 8−x | |
x→+
∞ x→+
∞
Głównie chodzi mi o ten fragment pod koniec, czy ten ułamek da się jeszcze jakoś rozpisać
| | 192 | |
|
| czy od razu mogę napisać, że on dąży do 0? |
| | 8−x | |
8 lis 18:26
sushi_gg6397228:
zapisz porzadnie przykład
8 lis 18:29
Krzysiek77: Czego nie rozumiesz w zapisie? Nie umiem lepiej w tym edytorze tego zapisać.
8 lis 18:36
sushi_gg6397228:
limx→ −∞ (...)
8 lis 18:39
Krzysiek77: | | 3x3 | | 192x | |
limx→−∞ ( |
| + 3x+24) = limx→−∞ ( |
| ) = |
| | 8x − x2 | | 8x − x2 | |
Dalsza część pytania pozostaje taka sama.
8 lis 18:43
sushi_gg6397228:
robimy trik
x= −t
i masz limt→ ∞
podmień i zobacz czy teraz dasz rade
8 lis 18:45
Krzysiek77: W jakim celu mam zamienić x na −t? Wiem, że mianownik będzie dążył do nieskończoności czyli
cały ułamek zdąża do zera. Chciałem się tylko upewnić czy takie rozumowanie jest dobre.
8 lis 18:53