wykres
bimbam: Prośba o wskazówkę
Mam narysować wykres y"=−3xe+2xelnx
obliczyłem, że x=e3/2 ale nie "widzę" współczynnika kierunkowego, który mówiłby, że y" jest
rosnąca albo malejąca
przekształciłem ją do postaci
1x(−3+2lnx)=0 Czy ten argument x w logarytmie coś tu wpływa na jedynkę z przodu?
Zawsze starałem się pogrupować "wszystkie x" razem i dopiero patrzeć co jest przed x−em. Tu się
chyba tego nie da zrobić?
8 lis 18:19
sushi_gg6397228:
nie rysujesz wykresu tylko sprawdzasz znak w otoczeniu miejsc zerowych
8 lis 18:21
bimbam: Ale jak mam to sprawdzić?
Znam sposób z rysowaniem wykresu.
8 lis 18:23
Mila:
Jaka funkcję badasz?
8 lis 18:27
sushi_gg6397228:
nie widze policzonych M.Z. dla drugiej pochodnej
8 lis 18:27
bimbam: | | elnx | |
funkcja wyjściowa to y= |
| |
| | x | |
8 lis 18:28
bimbam: miejsce zerowe dla y" to x=e3/2
8 lis 18:29
sushi_gg6397228:
i jest jeszcze pseudo x=0
dostajesz trzy przedziały
8 lis 18:32
bimbam: 0∉Df więc go nie rozpatrywałem
8 lis 18:35
sushi_gg6397228:

widać różnicę
8 lis 18:38
bimbam: a ten współczynnik kierunkowy, o który pytałem
1x(−3+2lnx)=0
Dobrze jest wyznaczony?
8 lis 18:41
sushi_gg6397228:
daj sobie spokój ze współczynnikiem kierunkowym− to nie jest prosta
robisz tylko węża na " odwal się"
wybierasz liczby z przedziału
nie masz policzonej pochodnej y '
y '' gdzie sie podział mianownik
8 lis 18:44
misiak:
z założenia dla logarytmu: x>0 stąd badamy tylko znak wyrażenia w nawiasie
f''(x)>0 ⇔ −3+2lnx>0
x> e
3/2
8 lis 18:46
bimbam: wszystko mam policzone w kajecie
Muszę wiedzieć, czy ten wykres jest rosnący czy malejący. Wiem, że nie jest to prosta
Mianownik się skrócił, bo nie narysuję funkcji z x4 w mianowniku
8 lis 18:47
sushi_gg6397228:
x2=t
8 lis 18:47
bimbam: Czyli muszę wiedzieć, czy −3+2lnx jest rosnąca.
8 lis 18:51
misiak:
−3+2lnx>0
to nierówność logarytmiczna...
w trakcie rozwiązywania korzystamy z tego,
że funkcja y=lnx jest rosnąca
( wtedy y=−3+2lnx też jest rosnąca)
8 lis 18:54
bimbam: dziękuję wszystkim za pomoc.
8 lis 18:56