Wyrazenia z wartoscia bezwzgledna rownania
Magda: Jak rozwiązywać równania wymierne z modułami?
Np. F(x)= |1/(|x|−1) +2| i jak to narysować krok po kroku
Jak narazie mam plan pracy, zaczęłam od funkcji 1/x potem przesunelam o wektor [1,2] i o
funkcje g(|x|) i potem o funkcje |h(x)| Ale jak zacząć to rysować?
8 lis 17:29
sushi_gg6397228:
najpierw zapisz to czytelnie
8 lis 17:32
freeszpak: | | 1 | |
nie powinnaś najpierw wziąć funkcji |
| ? nie możesz wziąć funkcji 1/x, przesówać jej a |
| | |x| | |
dopiero później nakładać moduł (ten przy x), bo moduł trzeba najpierw dać. Z tego co pamietam
tak to sie robiło ale niech wypowie się jeszcze jakiś specjalista od funkcji
8 lis 17:33
freeszpak: przesówać... co za ortografia, mam nadzieje że wybaczycie matematykowi
8 lis 17:34
Eta:
8 lis 17:38
8 lis 17:48
sushi_gg6397228:
zapisuj tutaj, bo link niedługo zniknie−−> i jak Ktoś bedzie chciał sobie popatrzeć, to nie
bedzie miał do czego
8 lis 17:51
Magda: Okej, a teraz pomożesz mi? Prosze
8 lis 17:53
sushi_gg6397228:
czekam, aż to przepiszesz tutaj−−> przykład jeszcze raz a porządnie
8 lis 17:54
Magda:
|x|
||x|−1 +2 | nie za bardzo wiem jak tutaj pisac matematyczne wyrazenia ale chyba sie
domyslicie
8 lis 18:02
sushi_gg6397228:
z boku masz ściage, jak sie robi ułamki
8 lis 18:07
8 lis 18:09
sushi_gg6397228:
a f(x)

to gdzie sobie poszło
8 lis 18:10
Magda: a , i jesli mozesz zaznacz kolorkami co robisz najpierw i dlaczego

bardzo chce to zrozumieć
8 lis 18:13
sushi_gg6397228:
przeciez, to jest twoje zadanie−−> wiec teraz mozesz sie wykazac−−> co liczysz najpierw
8 lis 18:15
Magda: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| Translacja o wektor[1,2]→= |
| +2→g(|x|)→= |
| +2→|h(x)|=| |
| +2 |
| x | | x+1 | | |x|+1 | | |x|+1 | |
to jest moj plan pracy , teraz rysowanie
PS. bardzo mi sie nie chce pisac tych f(x)
8 lis 18:22
Magda: a tam przy 2 nie zamknelam modulu
8 lis 18:23
sushi_gg6397228:

zaczynamy od
| | 1 | | 1 | |
y1= |
| czyli rysujesz prawa gałąź funkcji |
| i odbijasz symetrycznie wzgledem OY |
| | |x| | | x | |
8 lis 18:25
Magda: a nie powinnam najpierw translacji o wektor zrobic?
8 lis 18:28
sushi_gg6397228:
jak sie ubierasz to zakładasz majtki a potem spodnie czy spodnie a potem majtki ?
8 lis 18:30
Magda: podchwytliwe pytanie

ale wiem juz o co chodzi
8 lis 18:31
Magda: i co dalej robimy?
8 lis 18:32
sushi_gg6397228:
teraz robimy przesuniecie ...
klikasz "rysuje" i czekam na rysunek
8 lis 18:32
Magda:

Probowalam narysowac ale nie potrafie tutaj
Na kartce rysuje asymptote przesunieta o wektor [1,2] czyli zaczynam rysowac tam gdzie
zaznaczylam kropka czerwona
8 lis 18:40
sushi_gg6397228:
klikasz w układ −−> ikonka na prawo od S i robisz klik na kratkach a potem przeciagasz i drugi
klik −−> dostaniesz szara szachownice
na dole masz pole y=.... wpisujesz formułe i klikasz w ikone wykresu
8 lis 18:42
Magda: Poprostu nie potrafie tego uzywac, moge wyslac zdjecie :c
8 lis 18:45
Magda: Poprostu nie potrafie tego uzywac, moge wyslac zdjecie :c
8 lis 18:46
sushi_gg6397228:
ćwicz, czekam do dobranocki
8 lis 18:47
sushi_gg6397228:
8 lis 18:49
sushi_gg6397228:
masz szachownice
8 lis 18:49
Magda:
8 lis 18:54
misiak:
| | 1 | |
jeśli najpierw narysujemy y= |
| |
| | |x| | |
a potem przesuniemy o wektor [1,2]
| | 1 | |
to otrzymamy wykres funkcji y= |
| +2 |
| | |x−1| | |
w tym zadaniu najpierw trzeba przesunięcie uwzględnić ,
a potem moduł argumentu
8 lis 19:02
Magda: czyli dobrze zaplanowalam?
8 lis 19:03
misiak:
tak, tylko w mianowniku należy zapisać :x−1
8 lis 19:04
Magda: okej , i jak to dalej z tym rysowaniem?
8 lis 19:04
misiak:

tak, jak rozpisane
| | 1 | |
2. wykres funkcji y= |
| +2 |
| | x−1 | |
8 lis 19:08
misiak:
| | 1 | |
3. wykres funkcji y= |
| +2 |
| | |x|−1 | |
8 lis 19:10
Magda: a co sie stalo z hibperbola ktora byla w tym 1 wykresie? ona sie nie liczy?
8 lis 19:10
misiak:
narysowana jest 2 i 3 ( 2 to przesunięcie 1)
8 lis 19:12
Magda: to co bylo wykresem tym po prawej stronie odbiles wszystko na lewa tak?
8 lis 19:14
Magda: Dziekuje wszystkim za pomoc ;3
8 lis 19:17
misiak:

3. powstaje z 2. w następujący sposób:
dla x≥0 ( na prawo od osi Oy wykres pozostaje niezmieniony)
dla x<0 odbijamy symetrycznie względem Oy punkty z prawej na lewą
8 lis 19:18
pigor: .., no cóż, szkoda, że nikt nie zauważył na samym początku,
że Twoja funkcja f jest parzysta tzn f(−x)= f(x) (wykres f symetryczny
względem osi OY), wtedy sprawa
dla Ciebie byłaby dużo prostsza,
bo nie musiałabyś męczyć się z tą wartością bezwzględną...
8 lis 19:32