równanie wykładnicze
kuba: potrzebna pomoc od miłośników matematyki przy jednym przykładzie
6(
13)
−x+12 + 9
12x +14 = 12 razy 3
x−12 − 3
od czego należy zacząć?
8 lis 17:20
freeszpak: ja bym zaczął od ładniejszego zapisania przykładu bo nawet jakbym chciał to rozwiązać to nie
moge bo troche słabo widać
8 lis 17:28
kuba: te wszystkie małe to są w potędze, nie wiem jak ładniej to napisać? nie widzę nigdzie większej
czcionki
8 lis 17:38
Eta:
| | 1 | | 1 | |
Czy przy 9 jest może wykładnik taki : |
| x− |
| ? |
| | 2 | | 4 | |
8 lis 17:40
sushi_gg6397228:
| 1 | |
| = 0.5 mozna ułamkiem dziesiętnym |
| 2 | |
nawias daj U zamiast u, bedzie czytelniej
8 lis 17:40
kuba:
jeszcze raz, może czytelniejsze będzie:
| | 1 | |
6( |
| )−x+0.5 + 90.5x+0.25 = 12 razy 3x−0.5 − 3 |
| | 3 | |
to od czego by tu zacząć?
8 lis 17:48
sushi_gg6397228:
| | 1 | | 3 | |
od obrócenia |
| na |
| ... |
| | 3 | | 1 | |
8 lis 17:52
kuba: a dalej?
8 lis 18:53