Z tw. cosinusów obliczasz długość boku a:
42 = a2+a2 − 2*a*a*cos60o
| 1 | ||
16 = 2a2 − 2a2* | ||
| 2 |
| h | ||
sinα = | ||
| a |
| h | ||
sin60o = | ||
| 4cm |
| √3 | h | ||
= | → h = 2√3cm | ||
| 2 | 4cm |
Jeśli miara kąta ostrego rombu jest równa 60o, to miara kąta rozwartego jest równa 120o.
Przekątne rombu są dwusiecznymi kątów wewnętrznych. Krótsza przekątna rombu w takim
rombie dzieli go na 2 trójkąty równoboczne. Stąd długość boku jest równa długości krótszej
przekątnej.
a = 4,
obwód L = 4a = 16,
| √3 | ||
pole rombu P = a2*sinα ⇒ P = 42*sin60o = 16* | = 8√3 | |
| 2 |