logarytm v2
dsdsad:
d x>0
podpowiedzi?

D
8 lis 17:06
dsdsad: | | 1 | |
może zmiana log |
| (x) na log o podstawie z x? |
| | 2 | |
8 lis 17:07
8 lis 17:08
freeszpak: czyli 2/3 to podstawa tego logarytmu który jest potęgą tak?
8 lis 17:22
dsdsad: tak
8 lis 17:31
8 lis 17:36
Eta:
x>0
4√32=2
4√2
dzieląc równanie przez 2
| | 4√2 | | 2 | |
xlog2/3x= |
| = ( |
| )1/4 |
| | 4√3 | | 3 | |
logarytmując stronami logarytmem o podstawie 2/3
otrzymujemy:
| | 1 | |
log2/3x*log2/3x= 1/4 ⇔ (log2/3x)2 = |
| |
| | 4 | |
to
| | 1 | | 1 | |
log2/3x= |
| lub log2/3x= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
x=....... lub x=......
8 lis 17:47