funkcje
olaaa: Jeśli w tabelce są podane argumenty i wartości funkcji
np.
argument: 1
wartość: 2
a nie np.
argument: 1
wartość: 3
jak się to oblicza?
8 lis 16:39
Aga1.: Jak są podane wszystkie argumenty i wszystkie wartości to się nic nie oblicza.
Najlepiej podaj treść zadania.
8 lis 16:42
olaaa: Każdej liczbie całkowitej x większej od − 4 i mniejszej od 4 przyporządkowujemy liczbę y
od 2 mniejszą od połowy kwadratu liczby x proszę o zrobienie tabelki i wytłumaczenie
8 lis 16:45
Aga1.: Oto x:
x −3 −2 −1 0 1 2 3
y −2
A to przepis na obliczanie y.
| | 02 | |
np. Gdy x=0 t0 y= |
| −2=−2 |
| | 2 | |
licz dalej
| | (−3)2 | |
Gdy x=−3 yo y= |
| −2= |
| | 2 | |
8 lis 16:49
olaaa: 2, 5
8 lis 16:52
olaaa: y = (−2)2/ 2 − 2 = 0
8 lis 16:56
Aga1.: ok.
8 lis 16:57
olaaa: jeszcze nie rozumiem tego
sprawdź, które z wymienionych liczb są miejscami zerowymi funkcji określonej podanym wzorem
y = x + 3
jak to obliczyć?
8 lis 16:59
Aga1.: Będzie szybciej jeśli obliczysz miejsce zerowe tej funkcji
x+3=0
x=−3
lub sprawdzaj po kolei , czy f(x)=0
8 lis 17:03
olaaa: y = x2 − 4
− x2 = − 4 / * (−1)
x2 = 4
x = √4
x = 2
czy to jest dobrze?
sprawdź
8 lis 17:09
Aga1.: x=2 lub x=−2.
8 lis 17:11
5-latek:

to jest y=x
2−4
8 lis 17:13
5-latek: Dobry wieczor
Aga1
8 lis 17:14
olaaa: ma ktoś książkę Matematyka 3 z plusem? bo chciałam sprawdzić czy dobrze zrobiłam zadanie,
ale do tego jest ilustracja
8 lis 17:16
olaaa: bardzo dziękuję za wyjaśnienie tych zadań
8 lis 17:18