planimetria
olphA: określ, który z trójkątów prostokątnych wpisanych w okrąg o promieniu r ma najwieksze pole
8 lis 16:19
Tadeusz:
podstawa tego trójkąta to ... średnica okręgu
Pmax ...dla h=r
8 lis 16:44
Eta:

P
max ma trójkąt prostokątny równoramienny o ramionach długości r
8 lis 16:49
olphA: a udowodnić to jakoś z pochodnej?
8 lis 20:05
Eta:

Poprawiam oznaczenia na rys. (przez nieuwagę źle oznaczyłam)
ma być :
trójkąt równoramienny o ramionach długości
r√2
a, b>0
| | 1 | |
P= |
| ab i a2+b2=4r2 ⇒ a=√4r2−b2 |
| | 2 | |
| | 1 | | −2b | | 1 | | 4r2−b2−b2 | |
P'(b)= |
| ( √4r2−b2+b* |
| = |
| ( |
| |
| | 2 | | 2√4r2−b2 | | 2 | | √4r2−b2 | |
P
'(b)=0 ⇔ 4r
2−2b
2=0 ⇔ b=
√2*r
to a=
√4r2−r2=
√2r2=
√2*r
Dla a=b=r
√2 trójkąt prostokątny wpisany w okrąg o promieniu r ma największe pole
8 lis 20:27