:D
Glodny wiedzy: |x2+3x|=|x2+2x+5|+|x−5|
8 lis 16:12
M:
11 cze 06:29
Li Mo : x2+3x=0 x=−3 lub x=0
x∊(−∞,−3]U[0,∞)
|x2+3x|=x2+3x
x∊(−3,0)
|x2+3x|=−x2−3x∊
x−5=0 x=5
x∊(−∞,5)
|x−5|=5−x
x∊[5,∞)
|x−5|=x−5
|x2+2x+5|=x2+2x+5 dla x∊ℛ
1 przedzial
x∊(−∞,−3]
x2+3x=x2+2x+5+5−x
3x+x=10
4x=10
x=2,5 (nie nalezy do zbioru rozwiązan )
2 przedział
x∊(−3,0)
−x2−3x=x2+2x+5+5−x
−2x2−4x−10=0
Δ<0 (brak rozwiązań w liczbach ℛ)
3 przedział
x∊[0,5)
x2+3x=x2+2x+5+5−x
x=5 (nie należy do zbioru rozwiązan
4 przedział
x∊[5,∞)
x2+3x=x2+2x+5+x−5
x2+3x=x2+3x (tożsamośc
x∊[5,∞)
======
powinno byc OK
11 cze 08:38