zada
kevs: Wyrazy pierwszy, trzeci i szósy ciągu arytmetycznego o różnicy r≠0 są kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego. Oblicz iloraz tego ciągu.
2r=x3−x1
3r=x6−x3
5r=x6−x1
Czy taki układ równań w ogóle coś mi da ?
8 lis 16:08
Tadeusz:
OCZYWIŚCIE ... że nic
8 lis 16:09
Eta:
a, a+2r, a+5r −−− tworzą ciąg geom.
to: (a+2r)
2=a(a+5r) ⇒ ...... a=4r
| | 3 | |
c. geom ma postać : 4r,6r,9r i r≠0 ⇒ q= |
| |
| | 2 | |
8 lis 16:12
Tadeusz:
a
1 a
1+2r a
1+5r
(a
1+2r)
2=a
1(a
1+5r)
a
12+4a
1r+4r
2=a
12+5a
1r itd
8 lis 16:14