matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiązać nierówność wykładniczą
xyz:
Dane są funkcje f1(x) = 5
2x
+ 2
2x
, f2(x) = 5
x−4
+ 2
x+2
, x∊R. Rozwiązać nierówność
x
f2(x+2) ≥ f1(
)
2
8 lis 15:55
Eta:
Odp: x≤3
8 lis 15:59
xyz:
a jak zrobić?
8 lis 16:17
Eta:
f
1
(x/2)=5
2*x/2
+2
2*x/2
=5
x
+2
x
f
2
(x+2)= 5
x−2
+2
x+4
1
to 5
x−2
+2
x+4
≥5
x
+2
x
⇔ 5
x
(
−1)≥2
x
(1−16) ...........
25
5
x
125
≤
2
x
8
(5/2)
x
≤(5/2)
3
⇒x ≤3
8 lis 16:23
pigor:
..., cześć M−u , to ...
może np. tak : f
2
(x+2)= 5
x+2−4
+2
x+2+2
= 5
x−2
+2
x+4
i f
1
(
x
2
}= 5
x
+2
x
, zatem
f
2
{x+2) ≥ f
1
(
x
2
)
⇔ 5
x−2
+2
x+4
≥ 5
x
+2
x
⇔ ⇔ 2
x+4
−2
x
≥ 5
x
−5
x−2
⇔ 2
x
(16−1) ≥ 5
x
(1−
1
25
) ⇔ ⇔ 15*2
x
≥
24
25
* 5
x
/:15*5
x
⇔ (
2
5
)
x
≥
8
125
⇔ ⇔
(
2
5
)
x
≥ (
2
5
)
3
, stąd i z własności f. wykładniczej malejącej ⇔
x ≤ 3
⇔
x∊(−
∞
; 3]
. ...
8 lis 16:26
xyz:
dziękuje
8 lis 16:38
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick