matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
monika prosi o pomoc :
Dany jest ciag arytmetyczny −17,−13,−9,−5... a)oblicz trzydziesty wyraz tego ciagu b)wyznacz ogolny wyraz tego ciagu
11 gru 10:22
Blank:
a
1
=−17 r=4
a
n
=a
1
+(n−1)r=−17+4n−4=4n−21
a
30
=4*30−21=120−21=99
11 gru 11:51