Suma wyrazów ciągu geometrycznego
R.: Dany jest nieskończony ciąg geometryczny (an), w którym an = √3(1−n) / √3 + 2 , gdzie
n∊N+ . Suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa:
A. 13+√3
B. √3+2√3
C. 3−√32
D. 3+√32
[we wzorze ogólnym jest √3 do potęgi (1−n) przez √3 + 2 , tak dla jasności ^^ ]
8 lis 15:14
Eta:
Odp C)
8 lis 15:31
R.: Jak to obliczyłaś?
8 lis 15:35
Tadeusz:
... domyśliła się tylko tego co ty nabazgrałeś
8 lis 15:54
Eta:
8 lis 15:55
R.: Mogłabyś wytłumaczyć?
8 lis 15:58
R.: Mam a1, mam q, ale co zrobić z tą sumą? Jak podstawiam do wzoru, to nie wychodzi mi żadna z
tych odpowiedzi.
8 lis 16:00
5-latek: a1= ......
q= ...... i warunek |q|<1
napisz tu swoje obliczenia
8 lis 16:03
Eta:
| | a1 | |
an=a1*qn−1 dla |q|<1 S= |
| |
| | 1−q | |
| | 1 | | 1 | |
zatem an= |
| * ( |
| )n−1 |
| | √3+2 | | √3 | |
| | 1 | | 1 | √3 | |
a1= |
| = 2−√3 i q= |
|
| <1 |
| | √3+2 | | √3 | 3 | |
| | 2−√3 | |
S= |
| =........ dokończ i otrzymasz |
| | | |
odp C)
8 lis 16:06
R.: Jednego nie rozumiem. W jaki sposób q wyszło ci 1/√3 ? Bo mi wychodzi √3 ...
8 lis 21:10