wyznaczyć rozwiązania nierówności
kuba: Dzień dobry,
jak w temacie, coś mi nie chce wyjść ten przykład
| 7 | | 9 | |
| + |
| ≤ −1 |
| (x−2)(x−3) | | x−3 | |
trójmian kwadratowy wyjdzie x
2+10x−5?
8 lis 14:49
J:
a który trójmian ?
8 lis 14:55
pigor: ..., np. tak :
| 7 | | 9 | |
| + |
| ≤ −1 /*(x−2)2(x−3)2 i (*) x∊R \ {2,3} ⇒ |
| (x−2)(x−3) | | x−3 | |
⇒ 7(x−2)(x−3) + 9(x−3)(x−2)
2 + (x−2)
2(x−3)
2 ≤ 0 ⇔
⇔ (x−2)(x−3) (7+9x−18+x
2−5x+6) ≤ 0 ⇔ (x−2)(x−3)(x
2+4x−5) ≤ 0 ⇔
⇔
(x−2)(x−3)(x−1)(x+5) ≤ 0, a stąd i z (*) ⇔
x∊[−5;1] U (2;3) . ...
8 lis 14:59
Mila:
1) Dziedzina nierówności:
x≠2 i x≠3
D=R\{2,3}
| 7 | | 9*(x−2) | | 1*(x−2)*(x−3) | |
| + |
| + |
| ≤0⇔ |
| (x−2)*(x−3) | | (x−2)*(x−3) | | (x−2)*(x−3) | |
| 7+9x−18+x2−5x+6 | |
| ≤0⇔ |
| (x−2)*(x−3) | |
Δ=16+20=36
x=−5 lub x=1
(x+5)*(x−1)*(x−2)*(x−3)≤0 i x≠2 i x≠3
rozwiązuj dalej sam.
8 lis 15:08
kuba: jak zwykle błąd rachunkowy był

dziekuje za pomoc
8 lis 15:19
Mila:
8 lis 16:24