zadanie ekonomiczne
Paweł: Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak się za to zabrać, bo nie mogę znaleźć żadmnych podpowiedzi w
wykładach:
Niech wielkość produkcji y= 0,672k0,386 * l 0,583
gdzie: k− wartość majątku trwałego w tys. zł
l− liczba zatrudnionych
a) wyznaczyć produkcję średnią na jednostkę majątku trwałego i jednostkę kapitału
b) wyznaczyć krańcową efektywność kapitału
c) wyznaczyć krańcową produktywność względem pracy
Podać interpretacje wyników k= 620 tys. zł l= 54 osoby
ad. c) tu mi sie wydaje że muszę policzyć pochodną czątkową ale nie wiem po jakiej zmiennej bo
nie mam czegoś takiego jak "praca" podanego w zadaniu.
8 lis 14:39
Paweł: nikt nie ma pomyslu?
8 lis 15:38