ulamki proste
reee: podany wielomian rozlozyc na czynniki rzeczywiste
ja zaczeam tak :
| 3x2+4x+3 | | A | | Bx+c | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x2+4) | | x−1 | | x2+4 | |
3x
2+4x+3=A(x
2+4)+(Bx+C)(x−1) nie wiem co dalej prosze o pomoc
8 lis 14:16
reee: rozłozyc na rzeczywiste ulamki proste *
8 lis 14:16
J:
wymnażaj prawą stronę i porównuj współczynniki przy potęgach
8 lis 14:18
reee: inaczej sie tego nie da zrobic ? ja znam sposob na "sprzyjajace " liczby x
8 lis 14:20
J:
to czemu go nie zastosujesz ?
8 lis 14:21
bezendu:
3x2+4x+3=A(x2+4)+(Bx+C)(x−1)
dla x=1
10=5A⇒A=2
dla x=2
23=16+2B+C
2B+C=7
dla x=3
42=26+6B+2C/ 2
3B+C=8
2B+C=7 / (−1)
3B+C=8
−2b−C=−7
+3B+C=8
=========
B=1
2+C=8
C=6
A=2
B=1
C=6
=================================
8 lis 14:22
reee: dziekuje
8 lis 14:26
reee: | x3−2x2−7x+6 | |
| a jak mam zaczac ten przyklad ? |
| x4+10x2+9 | |
8 lis 15:11