granica
bimbam: granica
cześć, mam zupełne zaćmienie jak zrobić tą granicę
mógłbym prosić o jakąś podpowiedź, prócz tego, ze należy zastosować reg. de l`Hospitala
8 lis 14:06
bimbam: ktokolwiek
8 lis 14:37
bezendu:
lim=0
8 lis 14:46
bimbam: Nie pomagasz mi

Wynik znam, ale jak to policzyć.
8 lis 14:52
bezendu:
Chciałeś inną podpowiedź ? Co mam Ci powiedzieć ? Przecież masz jasno już napisane, że masz
zastosować regułę de l'Hospitala.....
8 lis 14:54
Mila:
| | x2−3 | | ∞ | |
=limx→−∞ |
| masz teraz symbol [ |
| ] stosuj de l' Hospitala |
| | e−x | | ∞ | |
8 lis 15:23
bimbam: Dzięki za pomoc Mila
Mam jeszcze pytanie − z czym się skrócił x w mianowniku

bezendu
Oczekiwałem podpowiedzi nr 2, bo podpowiedź nr 1 znam sam.
8 lis 15:36
Mila:
Oj, po prostu zapomniałam o nim .
To nie skomplikuje Ci rachunków. Poradzisz sobie teraz?
Będą kłopoty to pisz, nie piszę rozwiązania, bo zauważyłam, że jesteś dość samodzielny.
8 lis 15:42
bimbam: dokończę zadanie, które teraz robię, i wrócę do tego.
8 lis 15:49
bimbam: czy tak to należy policzyć
| | | | x | |
limx→ −∞ |
| = limx→ −∞ |
| = |
| | x*e−x | | e−x | |
| [∞] | | 1 | |
| H = limx→ −∞ |
| = 0  |
| [∞] | | −ex | |
8 lis 16:33
Mila:
Za chwilę.
8 lis 17:06
Mila:
| | 1 | | 2x | |
= lim x→−∞ |
| *limx→−∞ |
| = |
| | x | | −e−x | |
W twoim zapisie poprawka :
| | 3 | | x | | 1 | |
=limx→−∞(1− |
| )*lim x→−∞( |
| )=0*lim x→−∞( |
| )=0 |
| | x2 | | e−x | | −e−x | |
8 lis 17:19
bimbam: dziękuję bardzo za pomoc
8 lis 17:22
Mila:
8 lis 17:32