Najmniejsza wartosc sumy kwadratow
...: Jaka jest najmniejsza wartosc sumy kwadratow odleglosci punktu C=(2,2) od punktow A i B
nalezacych do wykresu funkcji f(x)=x2 i symetrycznych wzgledem osi Oy? Naszkicuj wykres tej
sumy w zaleznosci od odcietej x punktu A(x∊R).
8 lis 14:01
===:
A=(x
a, x
a2)
B=(−x
a,x
a2)
Q=(2−x
a)
2+(2−x
a2)
2+(2+x
a)
2+(2−x
a2)
2
itd
8 lis 14:11
...: Ok, ale co dalej ?
8 lis 15:16
===:
... przekształcić też nie potrafisz?
8 lis 15:24
...: Ale co tutaj trzeba przeksztalcic?
Ja nie wiem o co chodzi w tym zadaniu
8 lis 15:27
...: Co to jest Q?
8 lis 15:28
...: Moze ktos wyjasnic o co w tym zadaniu chodzi ?
8 lis 16:31
Tadeusz:
Q ...to szukana przez Ciebie suma kwadratów odległości
Wyznaczysz ją jako Q(xa)
8 lis 16:34