Rozwiąż równania wymierne
Maciek: Witam gryzę się z tymi dwoma jak dla mnie na pozór łatwymi równaniami.Ktoś mi z nimi pomoże ?

3/x
3+8 − 1/x
−4 = 2/x
2−2x+4
Tutaj stosuję wzory skróconego mnożenia i jakoś dalej nie chce mi wyjść odpowiedx(x1=2/3,x2=1)
x+3/x+2 − x−3/x−2 = 2x
2−4/x
2−4
Podobnie ja w poprzednim wychodzi mi x1=−12 x2=8,5 a powinno być x=1
8 lis 13:36
===:
zapisz to używając nawiasów
8 lis 13:39
Maciek: Tak zrobiłem,ale wyszło mi w mianownik po 6 nawiasów

i nie wiem co dlej
8 lis 13:43
===:
bredzisz ... nikt tu nie będzie odgadywał treści twoich zadań
8 lis 13:45
Maciek: za pomocą nawiasów to będzie
3/(x+2)(x−2)2−1/(x−2)(x+2)=2/(x−2)2
8 lis 13:49
Aga1.: Czy to ma tak wyglądać?
| 3 | | 1 | | 2 | |
| − |
| = |
| |
| (x+2)(x−2)2 | | (x−2)(x+2) | | (x−2)2 | |
8 lis 14:00
Maciek: tak
8 lis 14:11
Maciek: Ktoś pomoże ?
8 lis 18:22
misiak: zaL: x≠2 i x≠−2
| 3 | | x−2 | | 2(x+2) | |
| − |
| = |
| |
| (x+2)(x−2)2 | | (x+2)(x−2)2 | | (x+2)(x−2)2 | |
3−x+2=2x+4
8 lis 18:27