Obliczanie podatku
Andzia.: Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem czy do końca mogę zaliczyć to do matematyki, ale nie mogę sobie
z tym poradzić i nie wiem gdzie mam napisać

Treść zadania:
Na terenie gminy położonej w drugim okręgu podatkowym na obszarach górskich wpłynęły
następujące deklaracje od podatników:
20 ha gruntów ornych, kl. IVb to gospodarstwo rolnika, którego syna powołano do służby
wojskowej na okres 6 mc.Syn nie osiągał wcześniej żadnych innych dochodów, pracował w
gospodarstwie ojca.
I trzeba tu policzyć podatek, ma wyjść 736,44.
Wynik mi wychodzi kompletnie inny, głowię się nad tym od kilku godzin. Pomoże ktoś?
8 lis 13:33
Andzia.: pomoże ktoś?
8 lis 14:04
Andzia.: ?
8 lis 14:04
J:
podaj wzór i swoje obliczenia...poprawimy
8 lis 14:05
Andzia.: korzystam z ustawy o podatku rolnym. w rozdziale drugim art.4 ustęp 5 jest tabelka, na
pdostawie której obliczam hektar przeliczeniowy.
i rozpisałam to tak:
20 ha gruntów rolnych, kl.IVb, II okręg podatkowy.
− służba wojskowa 6 miesiecy
−brak innych dochodów
−obszary górskie
liczę hektar przeliczeniowy
hap= 20 ha * 0,75 = 15
wyszło 15 ha czyli są to grunty gospodarstwa rolnego
P−podatek
P= ( 15 hap * 2,5 * 61,37) − 40 %
odejmuje 40 procent bo jest zwolnienie w art.13a ustęp 2
P= 2301,375 − 40 % = 920,55
Artykuł 13 b − obszary górskie
P=920,55 − 60 % = 552,33
i wychodzi inny wynik

wzory:
Grunty gospodarstwa rolnego:
P= hap * 2,5 * 61,37zł
obliczanie hektara przeliczeniowego:
np.
10 ha, okręg podatkowy, klasa 1 , 1 okręg podatkowy − na podstawie tabelki z ustawy się to
oblicza z art.4 ustęp 5 opodatku rolnym
hap = 10 ha * 1,95 = 19,5 hap
jeśli hektar przeliczeniowy
jest większy niż 1 ha − to grunty gospodarstwa rolnego
mniejszy − grunty pozostałe
grunty pozostałe wzór;
P= ha * 5 * 61,37
8 lis 14:21
Andzia.: z góry dziękuje jeśli ktoś mi pomoże

nie mogę sobie poradzićz tym zadaniem
8 lis 14:21
8 lis 14:23
Andzia.: .
8 lis 14:47
Andzia.: .
8 lis 17:50
PW: Cena kwintala żyta aktualna?
8 lis 19:38
Andzia.: tak
8 lis 20:05
Andzia.: mieliśmy taką podaną, i według niej mamy liczyć : )
8 lis 20:06
Andzia.: .
8 lis 20:34
PW: Inny jest algorytm za pół roku, kiedy syn był "we wojsku", a inny za pół roku, gdy z ojcem rolę
uprawiał.
8 lis 20:48
PW: No, Andziu, osobno liczymy podatek za pół roku ze zniżką na żołnierza i osobno za pół roku
bez tej zniżki − wynik pewnie się będzie zgadzał z odpowiedzią.
8 lis 21:19