ekstremum
Mopsik: wyznacz ekstrema lokalne funkcji f(x)=1/4x
4−2x
3+9/2 x
2+7
dla f'(x) wyszły mi miejsca zerowe x= 0 i x=3 nie wiem czemu w odpowiedziach brakuje wartości
maxymalnej , podana jest jedynie f(0)=7 jako min lok. czemu nie ma maxymalnej
8 lis 13:25
J:
a jak dokładnie wyglada ta funkcja ?
8 lis 13:29
J:
bo w punkcie: x = 3 pochodna nie zmienia znaku, a to jest warunek istnienia ekstremum
8 lis 13:32
Aga1.:
8 lis 13:33
===:
8 lis 13:33
Mopsik: wytłumacz dokładniej? o co chodzi ze nie zmienia znaku?
8 lis 13:34
===:
... czyli punkt przegięcia
8 lis 13:34
J:
funkcja osiaga ekstremum w punkcie x0 , jeśli pochodna zmienie znak w tym punkcie
jeśli z − na + to mamy minimum, jeśli z + na − mamy maksimum
8 lis 13:36
Mopsik: przepraszam ale to hasło nic mi nie mówi... dlaczego wykluczamy ekstremum maxymalne?
8 lis 13:36
Mopsik: aha okej
8 lis 13:36
Mopsik: chodzi o to ze z 0 jest 7 a z 3 13,75? ale oba sa dodatnie...
8 lis 13:38
J:

tutaj masz wykres pochodnej, zmienia znak tylko w punkcie x = 0,
a skoro zmienia z − na + to mamy minimum
8 lis 13:40
Mopsik: dziekuje
8 lis 13:43