Złożenie funkcji
Dominik: Mam pytanie dotyczące złożenia funkcji:
Mam dwie funkcje
f: A→B
g:C→D
No i z ich złożenia powstaje mi nowa funkcja h(x)=f(g(x))
h:E→F
Może mi ktoś napisać jakie muszą zachodzić zależności pomiędzy dziedzinami i zbiorami wartości
aby było możliwe złożenie funkcji

Z tego co mi wiadomo to B⊂C czy są jeszcze jakieś zależności które muszą być spełnione
8 lis 12:35
J:
zbiór wartości funkcji g musi się zawierać w dziedzinie funkcji f
8 lis 12:47
Dominik: Czyli D⊂A i B⊂C

?
A dziedzina i zbiór wartości powstałej funkcji muszą spełniać jakieś warunki

?
8 lis 12:52
freeszpak: nie muszą bo i po co? podzbiory które wyżej napisałeś nie muszą być właściwe
8 lis 12:53
freeszpak: aha i dllaczego D musi się zawierać w A
8 lis 12:55
Dominik: No bo kolega "J" napisał tak post wyżej no to sie pytam.
freeszpak no to możesz mi napisać jakie warunki muszą być spełnione aby było możliwe złożenie
funkcji
8 lis 12:58
J:
przykład:
f(x) = 2x + 1
g(x) = √x
możesz złożyć: fog, ale nie możesz złożyc: gof
8 lis 13:03
freeszpak: masz słuszność ale kolega ma w zadaniu chyba tylko złożenie f o g także wystarczy warunek
zawierania się B w C
8 lis 13:09
Dominik: Ja dalej tego nie rozumie.......
Zwf ∊R i to jest moje B
Dfg x∊<0;+∞) to jest C
czyli B nie zawiera się w C
A złożenie foc jest możliwe
8 lis 13:35
J:
ja swoje , ty swoje ... podałem ci przykład ....możemy złozyć: f o g , nie możemy g o f
8 lis 13:38
Aga1.: f(g(x)) istnieje gdy zbiór wartości funkcji g zawiera się w dziedzinie funkcji f.
Przykład J
f(x)=2x+1 Df=R
g(x)=√x, Zwg=<0,∞)
Zwg⊂Df
g(f(x)) istnieje, gdy Zwf⊂Dg
Ten sam przykład
Zwf=R, Dg=<0,∞)
Zwf⊄Dg
8 lis 13:56
Dominik: Dobra już rozumie mój błąd polegał na tym że zmieniłem kolejność funkcji zewnętrznej z
wewnętrzną. Dziękuje wszystkim za pomoc.
8 lis 14:02