matematykaszkolna.pl
Złożenie funkcji Dominik: Mam pytanie dotyczące złożenia funkcji: Mam dwie funkcje f: A→B g:C→D No i z ich złożenia powstaje mi nowa funkcja h(x)=f(g(x)) h:E→F Może mi ktoś napisać jakie muszą zachodzić zależności pomiędzy dziedzinami i zbiorami wartości aby było możliwe złożenie funkcji Z tego co mi wiadomo to B⊂C czy są jeszcze jakieś zależności które muszą być spełnione
8 lis 12:35
J: zbiór wartości funkcji g musi się zawierać w dziedzinie funkcji f
8 lis 12:47
Dominik: Czyli D⊂A i B⊂C ? A dziedzina i zbiór wartości powstałej funkcji muszą spełniać jakieś warunki ?
8 lis 12:52
freeszpak: nie muszą bo i po co? podzbiory które wyżej napisałeś nie muszą być właściwe
8 lis 12:53
freeszpak: aha i dllaczego D musi się zawierać w A
8 lis 12:55
Dominik: No bo kolega "J" napisał tak post wyżej no to sie pytam. freeszpak no to możesz mi napisać jakie warunki muszą być spełnione aby było możliwe złożenie funkcji
8 lis 12:58
J: przykład: f(x) = 2x + 1 g(x) = x możesz złożyć: fog, ale nie możesz złożyc: gof
8 lis 13:03
freeszpak: masz słuszność ale kolega ma w zadaniu chyba tylko złożenie f o g także wystarczy warunek zawierania się B w C
8 lis 13:09
Dominik: Ja dalej tego nie rozumie....... Zwf ∊R i to jest moje B Dfg x∊<0;+) to jest C czyli B nie zawiera się w C A złożenie foc jest możliwe
8 lis 13:35
J: ja swoje , ty swoje ... podałem ci przykład ....możemy złozyć: f o g , nie możemy g o f
8 lis 13:38
Aga1.: f(g(x)) istnieje gdy zbiór wartości funkcji g zawiera się w dziedzinie funkcji f. Przykład J f(x)=2x+1 Df=R g(x)=x, Zwg=<0,) Zwg⊂Df g(f(x)) istnieje, gdy Zwf⊂Dg Ten sam przykład Zwf=R, Dg=<0,) Zwf⊄Dg
8 lis 13:56
Dominik: Dobra już rozumie mój błąd polegał na tym że zmieniłem kolejność funkcji zewnętrznej z wewnętrzną. Dziękuje wszystkim za pomoc.
8 lis 14:02