Zorientowana
Stefan: Może ktoś prześledzić mój tok rozumowania?
Chodzi o tw. Greena.
Oblicz ∫ y
2dx−(x+y)
2 dy ,gdzie L jest brzegiem trójkąta A(1,0) B(1,1) C(0,1) zorientowanym
ujemnie względem swojego wnętrza.
Sprawdź wyniki obliczając całki bezpośrednio.
Najpierw bezpośrednio:
Wektory:
AB=[0,1]
BC=[−1,0]
CA=[1;−1]
Parametryzacja:
−L
1:
x=1
y=t
t∊<0,1>
−L
2:
x=1−t
y=1
t∊<0,1>
−L
3:
x=t
y=1−t
t∊<0,1>
| | 1 | | 1 | |
∫L1=−∫−L1=−∫01 [1+2t+t2]dt= |
| +1+1=2 |
| |
| | 3 | | 3 | |
∫
L2=−∫
−L2=−∫
01 1dt=1
| | 1 | | 2 | | 1 | |
∫L3=−∫−L3=−∫01 [1−2t+t2+1]dt=− |
| t3+t2−2t|01= |
| −2=−1 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
∑∫=2
Zaś z tw. Greena:
Po narysowaniu:
D:
0≤x≤2
2≤y<−x+1
P=y
2
Q=−(x+y)
2
P
y=2y
Q
x=−2x−2y
Przechodzimy na całkę podwójną:
−∫∫
D(−2x−2y−2y)dxdy=∫∫(2x+4y)dxdy=∫
02(∫
2−x+1(2x+4y)dy
dx=
=∫
02(2xy+2y
2|
2−x+1)dx=∫
02(−2x
2+2x+2(x
2−2x+1)−4x−8)dx=−3x
2−6x|
02=−24
Mój tok rozumowaniajest dobry, gdzie robie błąd?