układ
koss: Czym różni się układ liniowy od nieliniowego, tak na chłopski rozum?
8 lis 10:22
PW: A co to jest "układ liniowy"? Pytania "na chłopski rozum" mogą powodować "chłopskie
odpowiedzi", więc odpowiem:
− Układ nieliniowy to taki, który nie jest liniowy (cokolwiek to by miało znaczyć).
8 lis 10:32
koss: Dobra, masz rację. Jak powinno się zdefiniować w prostych słowach układ liniowy?
8 lis 13:59
Mila:

2) 2x+y=5 to jest równanie
stopnia pierwszego z dwiema niewiadomymi.
y=−2x+5 wykresem tego równania jest linia prosta.
Układ:
2x+y=5
3x+5y=6 jest układem liniowym
2)
√x+y=2 to nie jest równanie liniowe
y=−
√x+2 wykresem jest krzywa − patrz rysunek.
3) x
2+y
2=4 to nie jest równanie liniowe , wykresem jest okrąg
8 lis 17:41