wart bezw
bartek: rozwiąż równanie
|x+2| = −1|(x+2)(x−2)|
mogę to zrobić tak:
|x+2| + 1 |x2−4| = 0
⇔
x= −2 ∧ x = 2 ∧ x= −2
czyli x = −2 ?
dobrze?
8 lis 10:14
bartek: teraz zauważyłem, że niepotrzebnie używałem wzoru skr mnożenia pod drugą wartością bezwzględną
8 lis 10:14
sushi_gg6397228:
a teorie poczytałeś ?
8 lis 10:15
bartek: tak
8 lis 10:58
sushi_gg6397228:
to co tu robi x= −2 ∧ x= 2 ⋀ x=−2
8 lis 11:01
sushi_gg6397228:
|x+2| + |x2−4|=0 KIEDY SUMA DWÓCH LICZB NIEUJEMNYCH DA WYNIK ZERO ?
8 lis 11:02
sushi_gg6397228:
trzeba coś dopisać między wierszami, bo odp jest OK
8 lis 11:06
5-latek: Witaj

Kiedy jedna będzie rowna
zero i drga będzie rowna ......... (tutaj sobie Bartek dopiszse
8 lis 11:21
bartek: nie rozumiem

5−latku:
chodzi o to, że " Kiedy jedna będzie rowna zero i druga będzie rowna 0 to suma też będzie 0?
8 lis 11:33
5-latek: 
bo 0+0=
0 tak ?
8 lis 11:35
bartek: no tak

ale nie wiem, jaki błąd popełniłem z zapisze
8 lis 11:37
5-latek: jeśli za jakiś czas kolega sushi nie napiszse to wtedy pomoge bo to on zaczynal Ci pomagać
8 lis 11:41
bartek: Daj może podpowiedź w którym miejscu, to postaram się poprawić
8 lis 11:42
5-latek: No to w takim razie rozwiąż jeszcze raz
|x+2|=0 i |x2−4|=0 i wroc do swojego pierwszego postu tam gdzie masz
czyli x=−2 (dobrze?
8 lis 11:49
bartek: nie jestem pewny czy o to chodzi, ale
x∊{−2} ?
8 lis 11:59
5-latek: Bartek czy tylko dla x=−2 to się zeruje czy tak jak napisales w 1 poscie linijke wyżej ?
8 lis 12:03
bartek: tylko dla x= −2
8 lis 12:06
bartek: czyli tam powinno być:
x= −2 ∧ x = 2 v x= −2 ?
8 lis 12:08
5-latek: Przeciez twój zapis w 1 poscie jest OK to po co go zmieniasz ?
8 lis 12:14
5-latek: x=−2 ⋀x=2 ⋀x=−2 (przecież tak ma być
8 lis 12:15
bartek: a nie powinno być w drugiej wartości bezwzględnej spójnik (lub) zamiast (i)?
8 lis 12:15
Aga1.: Ix+2I+I(x−2)(x+2)I=0
Ix+2I+Ix−2IIx+2I=0
Ix+2I(1+Ix−2I)=0
Ix+2I=0 lub 1+Ix−2I=0
x=−2 lub Ix−2I=−1 sprzeczność
odp. x=−2
8 lis 13:45