Rozwiąż równanie
Gwiazdunie23: Rozwiąż równanie w zbiorze licz całkowitych
x
2 5
−−−−− + −−−−− = 8
3 y
Prosze o wyjaśnienie
8 lis 09:39
sushi_gg6397228:
robisz tak samo jak poprzednie
wspolny mianownik, na krzyża, "y" na jedna strone, itd
8 lis 09:40
Gwiazdunie23: czyli to bedzie
x2y+15=8
x2y=−7?
8 lis 09:43
sushi_gg6397228:
a gdzie zniknal mianownik ?
| x2*y | | 5*3 | |
| + |
| = 8 / *3y |
| 3y | | 3y | |
....
8 lis 09:57
Gwiazdunie23: czyli
x2y+15=24y
x2y−24y=−15
y(x2−24)=−15
y= −15
−−−−−−
x2−24
dobrze mysle?
8 lis 10:47
sushi_gg6397228:
i dzielniki "15"
8 lis 10:49
Gwiazdunie23: czyli utworzą się 2 pary?
8 lis 11:07
sushi_gg6397228:
tak samo jak dla "11" z poprzedniego zadania
bedzie boleć, bo wyjdzie 16 sztuk "x", dobra wiadomość, że dużo będzie pierwiastkowych
8 lis 11:10
Gwiazdunie23: no trzeba sprawdzic dla 1,−1,3,−3,5,−5,15,−15
8 lis 11:12
sushi_gg6397228:
zaraz sie zwijam, wiec licz w spokoju
mi wyszło licząc na szybko:
x=5, x= −5 , x=3, x=−3
8 lis 11:16
Gwiazdunie23: mi tylko x=5 i x=3
8 lis 11:47
sushi_gg6397228:
x2=25 wiec x= 5 lub x= −5
8 lis 17:20
Gwiazdunie23: ale wg tych roziwazan to nie wychodzi zeby to bylo takze −5
8 lis 18:01
sushi_gg6397228:
zapisz wszystkie
8 lis 18:02
Gwiazdunie23: no bo np
x2−24=1
x2=25/√
x=5 a nie −5
8 lis 18:46
sushi_gg6397228:
(−5)* (−5)= 25 prawda czy fałsz ?
8 lis 18:48
Gwiazdunie23: no prawda...ale to nie wychodzi wg tego rozwiazania
8 lis 19:02
sushi_gg6397228:
wychodzi
x2−24= −1 x2= 25 x= 5 lub x = −5 i liczymy "y"
...
8 lis 19:07
Gwiazdunie23: 100% pewności?
8 lis 19:40
Aga1.: Pewne, że gdy x2=25 to x=5 lub x=−5.
8 lis 20:38