monotoniczność ciągów
xxx: Czy mógłby mi ktoś sprawdzić czy to dobre wyniki

Wykaż, że ciąg (a
n) jest ciągiem rosnącym, jeśli:
a) a
n =
√3n + 1
Odp. a
n+1 > a
n
Odp. a
n+1 = a
n
c) a
n = n
2 − 1000
Odp. a
n+1 < a
n
d) a
n = n
2 − n − 2
Odp. a
n+1 > a
n
Odp. a
n+1 > a
n
Odp. a
n+1 > a
n
Odp. a
n+1 > a
n
dobrze?
8 lis 09:31
sushi_gg6397228:
jakby zamiast "n" był "x", to jak by wyglądały wykresy funkcji ?
8 lis 09:37
sushi_gg6397228:
jak polecenie brzmi " wykaż, ze ciag jest rosnacy" to
an+1 − an=...=...=.... > 0
8 lis 09:41
xxx: no dobra, to jak przeniose an na lewą strone to znaki nierówności są dobrze?
8 lis 09:44
sushi_gg6397228:
np: wykaż, że an= 5n+3 jest c. rosnacym
an+1= 5(n+1)+3= 5n+5+3
an+1− an= 5n+5+3 − (5n+3) = ... = 5 >0 wiec ciąg jest rosnący
tak samo trzeba zrobić z pozostałymi
8 lis 09:47
xxx: no to już zrobiłam i chcę żeby mi ktoś sprawdził czy mam dobrze.

czyli z tego co mi wyszło
to a, d,e,f,g,h są rosnące? dobrze?
8 lis 09:52
sushi_gg6397228:
przeczytaj treść swojego posta− szczególnie drugą linijkę −−> przeczytaj na głos 100 razy
8 lis 09:58
Aga1.: Na pewno a i b są rosnące (Do sprawdzenia swoich obliczeń wykorzystaj funkcję liniową y=
√3x+1
oraz
c) jak wygląda wykres funkcji f(x)=x
2−1000?dla x≥0 f↗
Dalej nie sprawdzałam.
8 lis 10:07
xxx: aha, czyli to wszystkie muszę być rosnące, tak?

nie umiem czytać, to by się zgadzało
8 lis 10:15