Wyznacz wszystkie pary liczb (x,y) spełniające równanie
Gwiazdunie23: Wyznacz wszystkie pary liczb (x,y) spełniające równanie
xy=2x+3y+5
Ktoś wyjaśni?
8 lis 08:48
sushi_gg6397228:
przenies "y" na lewa strone
8 lis 09:07
Gwiazdunie23: co mi to da?
będę mieć xy−3y=2x+5
8 lis 09:17
sushi_gg6397228:
"y" przed nawias
8 lis 09:21
Gwiazdunie23: y(x−3)=2x+5
co dalej?
8 lis 09:34
sushi_gg6397228:
podzielic przez nawias
i juz widać co to bedzie po prawej stronie ?
8 lis 09:36
Gwiazdunie23: y= 2x+5/ x−3
dalej to duzo chyba nie wyjasnia
8 lis 09:41
sushi_gg6397228:

masz hiperbole
8 lis 09:43
Gwiazdunie23: nigdy nie mialam doczynienia z hiperbola.. wiec to tak nie mam przedstawic
jaki jest wyniki? bo dalej nic nie rozumiem
8 lis 09:44
sushi_gg6397228:
jakie jest polecenie " wyznacz pary liczb " nie podano czy całkowite, naturalne, itp
wiec odp
| | a | |
prawa strone mozna "dla treningu" , doprowadzic do postaci |
| +q |
| | x−p | |
8 lis 09:45
Gwiazdunie23: przepraszam zapomnialam napisac że całkowitych..
8 lis 09:47
sushi_gg6397228:
| | 3x+6 | | x+1+ x+1 + x+1 + 3 | | 3(x+1) + 3 | |
np: |
| = |
| = |
| = |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| 3(x+1) | | 3 | | 3 | |
| + |
| = 3 + |
| |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | 3 | |
mam ułamek |
| i x+1 musi być dzielnikiem "3" , wiec |
| | x+1 | |
x+1 = +−1; +−3
teraz zrob analogicznie dla swojego przykładu
8 lis 09:52
Gwiazdunie23: czyli mam
y=x−3+x−3+11/x−3
y= 2+ 11/x−3 ?
8 lis 10:25
sushi_gg6397228:
| | licznik | |
bazgrolisz, z boku masz ściage jak zrobic ułamek |
| |
| | mianownik | |
wiec .... dzielniki
11 są ....
8 lis 10:27
Gwiazdunie23: okej, to wyszlo mi że albo y=13 i x=4 lub x=14 a y=1
8 lis 10:37
sushi_gg6397228:
za mało
x−3=+ 1 ; x−3= −1 ; x−3= +11; x−3= −11
nie czytasz uważnie, tego co napisałem w przykladzie +−1 −−> oznacza dwie wersje
8 lis 10:39
Gwiazdunie23: aa przepraszam, czyli jeszcze x=2,y=9 i x=−8,y=1
8 lis 10:42
sushi_gg6397228:
policz dobrze "y", bo mi jeden nie pasuje
8 lis 10:44
Gwiazdunie23: żle sb przepisalam − 9
8 lis 10:51
sushi_gg6397228:
i jeszcze sprawdzenie dla x=3 ( bo w naszym przekształceniu "3" wypadła z dziedziny)
x=3 i podstawiam do pierwszego Twojego postu
3*y= 2*3 +3y+5
0 =11 sprzecznosc
8 lis 10:51
sushi_gg6397228:
x=4, y=...
x=2, y=...
x= −8, y=...
x=14, y=...
8 lis 10:52
Gwiazdunie23: nie rozumiem..muszę to sprawdzać do tej 3?
8 lis 10:53
Gwiazdunie23: x=4, y= 13
x=2, y=−9
x= −8, y=1
x=14, y=3
8 lis 10:56
sushi_gg6397228:
9.36 podzieliliśmy przez nawias (x−3), wiec trzeba sprawdzic czy tak mozna i czy nie gubimy
rozwiazania
post powyżej, znaczy że jeszcze oszukałaś przy liczeniu innego "y"; licz uważnie
8 lis 10:58
sushi_gg6397228:
post 10.56 jest OK
8 lis 11:00
Gwiazdunie23: dziękuję bardzo
8 lis 11:03
sushi_gg6397228:
na zdrowie
8 lis 11:06