macierze
Blue: Może mi ktoś powiedzieć, czy dobrze to liczę?
A i X są macierzami kwadratowymi tego samego stopnia. Rozwiąż równanie macierzowe ze względu na
X:
(X
T*X)
−1 * X
T = A −> mnożymy z lewej strony razy X
T*X
X
T = X
T*X*A −> mnożymy z lewej strony razy (X
T)
−1
1= XA −> mnożymy prawostronnie razy A
−1
X= A
−1
8 lis 00:42
freeszpak: wygląda na dobrze, jednak późna pora i odległy czas w jakim robiło się te rzeczy nie pozwala mi
w 100% napisać że jest dobrze
8 lis 01:02
Blue: ok, dzięki, ktoś jeszcze potwierdzi?
8 lis 11:13
Blue: a takie równanie: X
T(X*X
T)
−1 + X(X
T*X)
−1−(X
T*X)
−1X
T= A
8 lis 11:26