Wytłumaczy mi ktoś to zadanie :D ?
Kamil: Część pokaże mi ktoś jak się robi takie zadanie:
Wyznacz takie m dla których pierwiastki x1 i x2 równania spełniają podany warunek
warunek: x1−x2=2
(m+1)x2+2mx+5=0
8 lis 00:38
freeszpak: ech, pamiętam jak wczoraj jak się robiło te zadanka w liceum... to były czasy

nie miałeś
jeszcze wzorów Viete'a czy nie wiesz jak je tutaj wykorzystać?
8 lis 00:47
Kamil: Nie było mnie na lekcjach z powodu choroby
8 lis 01:08
Kamil: Ale zonam viete'a
8 lis 01:13
freeszpak: | | a | | c | |
no to masz: x1+x2 = − |
| x1*x2 = |
| gdzie te x oznaczaja miejsca zerowe a co |
| | b | | a | |
oznaczają literki a,b,c chyba nie muszę pisać?

szkoda ze masz warunek x
1−x
2=2 bo to
komplikuje sprawę, gdyby pomiędzy x
1 a x
2 stało + to użyłbyś sobie tego warunku pierwszego
| | a | |
który podałem, czyli x1+x2 = − |
| a tak to musisz troche pokombinować, coś podnieść |
| | b | |
pewnie do kwadratu itp, pobaw się, może Ci wyjdzie
8 lis 01:16
pigor: ..., warunki zadania spełnia układ równań :
m+1≠0 i x1x2= 5m+1 i x1+x2= −2mm+1 i x1−x2= 2 ⇔
⇔ (*)
m≠ −1 i np.± stronami 3±4 równania układu ⇒
⇒ 2x
1=
−2mm+1+2 i 2x
2=
−2mm+1−2 i x
1x
2=
5m+1 ⇔
⇔ x
1=
−mm+1+1 i x
2=
−mm+1−1 i
i (
−mm+1+1) (
−mm+1−1)=
5m+1 /* (m+1) ⇒ (−m+m+1)(−m−m−1)= 5 ⇔
⇔ −2m−1= 5 ⇔ −2m= 6 ⇔
m= −3, a stąd i z (*) ⇔
m= −3 .
8 lis 01:18
freeszpak: | | b2 | | c | |
nie wiem, z tego co mi wyszło ze wzorów Viete'a to powinno być: √ |
| − 4 |
| ale |
| | a2 | | a | |
nie wiem czy to jest dobrze, tak mi się wydaje, jednak jest późno i jestem po małej dawce
dobrego trunku więc nie myślę do końca ściśle matematycznie, sprawdź czy tak jest dobrze
8 lis 01:20
freeszpak: kurde, ten pierwiastek miał obejmować całość...
a no tak pigor, to jest właśnie najprostsze rozwiązanie, właśnie mi się przypomniało że tak to
się robiło

ciekawe czy z tego mojego też yb wyszło ale juz nie chce mi się podstawiac i
tego liczyc, wydaje mi się że tak ale jednak Twoje rozwiązanie lepsze. pozdrawiam
8 lis 01:22
pigor: ...,
II sposób łatwy i przyjemny bez wzorów Viete'a :
x
1−x
2= 2 ⇒
12a(−b−
√ Δ+b−
√ Δ)= −
1a√ Δ= 2 ⇒
⇒
√ Δ = −2a i a≠0 no i dalej prosta sprawa . ...
8 lis 01:28
Kamil: Haha troszkę się pogubiłem
8 lis 01:36
freeszpak: nie gub się, przeanalizuj wszystko

w liceum masz dość czasu żeby się nad wszystkim głęboko
zastanowić. Zobacz czy mój wzorek działa jak masz czas bo jestem ciekaw czy w stanie
nietrzeźwości tez mi coś wychodzi

tak panowie, idzcie na studia matematyczne a będziecie
mogli pić, bawić się i o nic się nie martwić, hajs sam bedzie wam wpływał na konto

zachęcam
do nauki matematyki!
8 lis 01:50
Aga1.: | | −a | |
@freeszpak,Twój wzorek nie zadziała, bo x1+x2≠ |
| . |
| | b | |
8 lis 09:15
Kamil: hahaha..to ja juź nie wiem
8 lis 12:12
Kamil: znalazłem że X1−X2=X1*X2
8 lis 12:13