matematykaszkolna.pl
Wytłumaczy mi ktoś to zadanie :D ? Kamil: Część pokaże mi ktoś jak się robi takie zadanie: Wyznacz takie m dla których pierwiastki x1 i x2 równania spełniają podany warunek warunek: x1−x2=2 (m+1)x2+2mx+5=0
8 lis 00:38
freeszpak: ech, pamiętam jak wczoraj jak się robiło te zadanka w liceum... to były czasy nie miałeś jeszcze wzorów Viete'a czy nie wiesz jak je tutaj wykorzystać? emotka
8 lis 00:47
Kamil: Nie było mnie na lekcjach z powodu choroby emotka
8 lis 01:08
Kamil: Ale zonam viete'a
8 lis 01:13
freeszpak:
 a c 
no to masz: x1+x2 = −

x1*x2 =

gdzie te x oznaczaja miejsca zerowe a co
 b a 
oznaczają literki a,b,c chyba nie muszę pisać? emotka szkoda ze masz warunek x1−x2=2 bo to komplikuje sprawę, gdyby pomiędzy x1 a x2 stało + to użyłbyś sobie tego warunku pierwszego
 a 
który podałem, czyli x1+x2 = −

a tak to musisz troche pokombinować, coś podnieść
 b 
pewnie do kwadratu itp, pobaw się, może Ci wyjdzie
8 lis 01:16
pigor: ..., warunki zadania spełnia układ równań : m+1≠0 i x1x2= 5m+1 i x1+x2= −2mm+1 i x1−x2= 2 ⇔ ⇔ (*) m≠ −1 i np.± stronami 3±4 równania układu ⇒ ⇒ 2x1= −2mm+1+2 i 2x2= −2mm+1−2 i x1x2= 5m+1 ⇔ ⇔ x1= −mm+1+1 i x2= −mm+1−1 i i (−mm+1+1) (−mm+1−1)= 5m+1 /* (m+1) ⇒ (−m+m+1)(−m−m−1)= 5 ⇔ ⇔ −2m−1= 5 ⇔ −2m= 6 ⇔ m= −3, a stąd i z (*) ⇔ m= −3 . emotka
8 lis 01:18
freeszpak:
 b2 c 
nie wiem, z tego co mi wyszło ze wzorów Viete'a to powinno być:

− 4

ale
 a2 a 
nie wiem czy to jest dobrze, tak mi się wydaje, jednak jest późno i jestem po małej dawce dobrego trunku więc nie myślę do końca ściśle matematycznie, sprawdź czy tak jest dobrze
8 lis 01:20
freeszpak: kurde, ten pierwiastek miał obejmować całość... a no tak pigor, to jest właśnie najprostsze rozwiązanie, właśnie mi się przypomniało że tak to się robiło ciekawe czy z tego mojego też yb wyszło ale juz nie chce mi się podstawiac i tego liczyc, wydaje mi się że tak ale jednak Twoje rozwiązanie lepsze. pozdrawiam
8 lis 01:22
pigor: ..., II sposób łatwy i przyjemny bez wzorów Viete'a : x1−x2= 2 ⇒ 12a(−b− Δ+b− Δ)= − 1a Δ= 2 ⇒ ⇒ Δ = −2a i a≠0 no i dalej prosta sprawa . ...emotka
8 lis 01:28
Kamil: Haha troszkę się pogubiłem
8 lis 01:36
freeszpak: nie gub się, przeanalizuj wszystko w liceum masz dość czasu żeby się nad wszystkim głęboko zastanowić. Zobacz czy mój wzorek działa jak masz czas bo jestem ciekaw czy w stanie nietrzeźwości tez mi coś wychodzi tak panowie, idzcie na studia matematyczne a będziecie mogli pić, bawić się i o nic się nie martwić, hajs sam bedzie wam wpływał na konto emotka zachęcam do nauki matematyki!
8 lis 01:50
Aga1.:
 −a 
@freeszpak,Twój wzorek nie zadziała, bo x1+x2

.
 b 
8 lis 09:15
Kamil: hahaha..to ja juź nie wiem
8 lis 12:12
Kamil: znalazłem że X1−X2=X1*X2
8 lis 12:13