prawdopobienstwo podzielnosc przez3
klefed: z cyfr 1,2,3,4,5,6,7 wybieramy losowo 3 i tworzymy z nich liczbe. Jakie jest prawdopodobienstwo
ze utworzona liczba jest podzielna przez3
omega to: 7*6*5=210
jak dalej
7 lis 23:54
sushi_gg6397228:
jakie jest losowanie− hurtowo, pojedyncze bez zwracania, pojedynczo ze zwracaniem ?
7 lis 23:57
klefed: nie ma nic wiecej w zadaniu

,ale mysle ze nie moga sie powtarzac
7 lis 23:58
sushi_gg6397228:
to beda rozne odpowiedzi, w zaleznosci od wersji
8 lis 00:01
sushi_gg6397228:
a jaki byl temat lekcji ?
8 lis 00:02
klefed: pojedyncze bez zwracania w takim razie
8 lis 00:02
klefed: tylko nie wiem co dalej oprocz omegi
8 lis 00:03
freeszpak: no jak to co? wyliczyłeś liczbe możliwości utworzenia liczb z tych cyfr. teraz policz ile jest
możliwości utworzenia liczb podzielnych przez 3, dzielisz to przez omege i masz wynik, nie
rozumiem gdzie jest trudność?
8 lis 00:05
klefed: jak znaleźć ilość liczb trzycyfrowych podzielnych przez 3?
8 lis 00:16
freeszpak: nie ilość, a liczbę. możliwości utworzenia liczb z podanych cyfr są policzalne

nie wiem,
dawno się bawiłem w takie pierdoły ale bym to zrobił chyba tak, że wypisałbym wszystkie 3
elementowe zbiory których elementami będą podane cyfry z zadania, i te 3 cyfry z każdego
zbioru muszą dać sumę cyfr podzielną przez 3. Nie wiem ile będzie tych zbiorów, pewnie kilka.
Później liczbę tych 3 elementowych zbiorów mnożysz razy 6 (bo z 3 elementowego zbioru cyfr
można utworzyć 6 różnych liczb i każde będą podzielne przez 3 zgodnie z cechą podzielności
przez 3) i masz odpowiedź ile można utworzyć takich liczb. pewnie można jakoś sprytniej ale
mój sposób jest pewny i łatwy
8 lis 00:27
freeszpak: aha, i ten sposób jest dobry jeśli jest bez zwracania, bo jeśli ze zwracaniem to robi się sporo
takich zbiorów 3 elementowych, troche byłoby to żmudne... ale czytam wyżej że ma być bez
zwracania więc taki sposób jak najbardziej jest ok
8 lis 00:30