Granica - proszę o pomoc.
~: Prośba o pomoc.
Mam policzyć granicę
| | n | | 1 | | n | |
Na samym końcu wychodzi mi |
| + |
| i czemu to |
| równa się 0? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7 lis 22:59
sushi_gg6397228:
co masz w liczniku ? jak zapiszesz inaczej to wychodzi ....
7 lis 23:00
~: Nie rozumiem o co ci chodzi?
Licznik zapisałem w postaci sumy ciągu arytmetycznego.
7 lis 23:02
sushi_gg6397228:
o to mi chodziło; zapisz jak wyglada
7 lis 23:05
:): | | n | | 1 | |
Tak jak napisałeś |
| + |
| →∞ |
| | 2 | | 2 | |
7 lis 23:09
~: Dalej jest:
| | n2+n | | n(n+1) | | n+1 | | n | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| + |
| |
| n | | 2n | | 2n | | 2 | | 2 | | 2 | |
7 lis 23:09
:): inne wytłumaczenie czemu tak to
| 1+2+..+n | |
| ≥(1*2*..*n)1n=(n!)1n→∞ |
| n | |
7 lis 23:11
:): (co by nie zrbić to granica wyjdzie
∞ 
)
7 lis 23:11
~: Dobra dobra już wiem co źle zrozumiałem.
7 lis 23:12