Wielomiany
Kamil: Wielomian W(x)=2x3−x2−x−3 ma tylko jeden pierwiastek. Wyznacz go.
7 lis 22:58
sushi_gg6397228:
to szukasz dzielników .... i sprawdzasz kiedy W(a)=0
7 lis 22:59
Kamil: | | 1 | | 1 | |
Wg klucza powinno to być |
| lub − |
| , ale wtedy nie wychodzi 0, chyba że mi już |
| | 2 | | 2 | |
mózg wysiadł totalnie...
7 lis 23:02
7 lis 23:03
Kamil: Holy....
7 lis 23:04
Kamil: Nvm, znikam już stąd bo od 15:00 zajmuję się matmą, i jak widać efektywność umysłu maleje
drastycznie. Całusy wszystkim cierpliwym
7 lis 23:06
pigor: ..., no to na dobranoc, czy tylko W(
32)=0 ...

W(x)= 2x
3−x
2−x−3= 2x
3−3x
2+2x
2−3x+2x−3= x
2(2x−3)+x(2x−3)+1(2x−3)=
= (2x−3)(x
2+x+1) i faktycznie x
2+x+1 >0 ∀x∊R , więc ⇔ 2x−3=0 ⇔
⇔ 2x=3 ⇔
x= 32 − jedyny pierwiastek rzeczywisty danego równania.
8 lis 01:49