rowniania
Olekxd: 1.Dla jakich wartości parametru m równianie −x2+3x+Ix−4I=m ma jedno rozwiazanie? − Uprzejmie
proszę algebraiczne rozwiazanie poniewaz takiego wymaga odemnie nauczyciel. Robie ze delta ma
byc rowna zero no i jak zredukuje co nieco to nwm jak to dalej bo jednak dwie niewiadome a w
odpowiedziach mam ze m ma byc rowne 5 i niewiem jak do tego dojsc
7 lis 22:18
sushi_gg6397228:
najpierw trzeba pozbyć się wartości bezwzględnej − zrobiłeś to ? , jak ?
7 lis 22:20
Olekxd: przyrownalm do zera , pierwszy przedzial od minus nieskonczonosci do 4 otwarty i tu artosc
bezwgl zmienia znak a drugi od 4 domkniety to plus nieskonczonosci i tutaj znak bez zmian
7 lis 22:26
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
7 lis 22:29
Aga1.: Jak w pierwszym przedziale jest jedno rozwiązanie (Δ=0)to w drugim nie może być wcale(Δ<0) .
wyznaczasz część wspólną
lub na odwrót.
8 lis 09:57
PW: Opis dlaczego jedno rozwiązanie jest tylko dla m = 5 jest skomplikowany. Zadanie należy uznać
za bardzo trudne.
Dla x ≥ 4 równanie przyjmuje postać
− x2 + 4x − 4 = m, x∊<4, ∞)
x2 − 4x + 4 = −m, x∊<4, ∞)
(1) (x − 2)2 = − m, x∊<4, ∞)
Lewa strona przyjmuje wartości większe lub równe 22 = 4, a więc równanie nie ma rozwiązań gdy
m ≥ 0 (bo prawa strona jest ujemna lub równa 0). Jeżeli m < 0, to równanie (1) rozpatrywane
na całej osi ma dwa rozwiązania:
x − 2 = − √− m, x − 2 = √− m, m < 0
x = 2 − √− m, x = 2 + √− m, m < 0.
Pierwsze z nich jest liczbą mniejszą od 2, a więc nie należy do dziedziny <4, ∞). Drugie należy
do dziedziny, gdy
2 + √− m ≥ 4
√− m ≥ 2,
czyli gdy
− m ≥ 4
m ≤ −4.
Dla x < 4 równanie przyjmuje postać
− x2 + 2x + 4 = m, x∊(−∞, 4)
x2 − 2x − 4 = − m, x∊(−∞, 4)
(x − 1)2 − 5 = − m, x∊(−∞, 4)
(2) (x − 1)2 = 5 − m, x∊(−∞, 4)
Jak łatwo zauważyć równanie (2) ma jedno rozwiązanie x0 = 1 wtedy i tylko wtedy, gdy 5 − m = 0
(dla pozostałych m prawa strona jest albo ujemna i rozwiązań nie ma, albo dodatnia i
rozwiązania na całej osi są dwa:
x − 1 = √5 − m lub x− 1 = − √5 − m, m < 5
x = 1 + √5− m lub x = 1 − √5−m, m < 5
Drugie z nich jest liczbą mniejszą od 1, a więc należy do dziedziny (−∞, 4). Pierwsze nie
należy do dziedziny, gdy
1 + √5 − m ≥ 4
√5 − m ≥ 3
5 − m ≥ 9
m ≤ − 4.
Równanie (2) ma więc jedno rozwiązanie, gdy m = 5 lub m ≤ − 4.
Podsumowanie: Badane równanie jest równoważne alternatywie 2 równań: (1) lub (2). Obydwa z tych
równań mają po jednym rozwiązaniu, gdy m ≤ − 4, co oznacza że dla m ≤ −4 badane równanie ma
dwa rozwiązania.
Dla m = 5 tylko równanie (2) ma rozwiązanie (jedno).
Dla m > 5 obydwa równania (1) i (2) nie mają rozwiązań.
Dla m∊(−4, 5) równanie (2) ma dwa rozwiązania.
Dla m > 5 obydwa równania (1) i (2) nie mają rozwiązań.
Odpowiedź: Badane równanie ma jedno rozwiązanie tylko dla m = 5.
8 lis 12:03
PW: Muszę dodać jeszcze jedną uwagę. Panuje powszechna maniera: Widzę x2 − liczę deltę (nawet
gdy nie ma to sensu, jak w tym zadaniu). Nie jest to równanie kwadratowe (wartość
bezwzględna występująca w równaniu decyduje o tym).
Piszesz: "Robie ze delta ma byc rowna zero", i w tym momencie już przegrałeś.
8 lis 12:26