Przedstaw poniższe wyrażenie w postaci potęgi o podstawie a.
hello: | (a7*a3)2 | | a20 | | a20 | |
| = |
| = |
| = a43 |
| a5/[(a3)3*a5]2 | | a5/[a14]2 | | a−23 | |
Gdzie popełniłem błąd?
7 lis 21:58
sushi_gg6397228:
| | licznik | |
zapisuj |
| a nie przez / bo sie zlewa |
| | mianownik | |
7 lis 22:03
hello: Niee, ten znak "/" to zwykłe dzielenie w tej samej linii w mianowniku. Jak wpisywałem ":" to
wychodziły mi jakieś buźki.
7 lis 22:06
7 lis 22:07
hello: | (a7*a3)2 | | a20 | | a20 | |
| = |
| = |
| =a43 |
| a5 : [(a3)3*a5]2 | | a5 : [a14]2 | | a−23 | |
7 lis 22:16
sushi_gg6397228:
wynik jest OK
7 lis 22:18
hello: W takim razie książka się znowu pomyliła... Dzięki za pomoc.
7 lis 22:21
sushi_gg6397228:
jaka podała odpowiedz , moze coś nie tak z przykładem
7 lis 22:21
hello: W książce jest a23
Przykład przepisany na 100% prawidłowo.
7 lis 22:43