oblicz prawdopodobieństwo PILNE!!!
Lena 18: Rzucono dwa razy kostką sześcienną.Prawdopodobieństwo tego,że suma liczb wyrzuconych oczek jest
liczbą nieparzystą,jeśli w pierwszym rzucie wypadła parzysta liczba oczek,jest równe:
A)3/4
B)2/3
C)1/2
D)1/3
Liczę i liczę i wychodzi mi 3/4. Może ktoś mi pomóc i powiedzieć czy dobrze rozwiązałam
7 lis 21:53
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
7 lis 21:54
bezendu:
Ω=6*6=36
A={(1,2), (1,4) (1,6), (2,1), (2,3), (2,5), (3,2) (3,4), (3,6), (4,1), (4.3), (4,5), (5,2),
(5,4), (5,6),(6,1), (6,3) (6,5)}
7 lis 22:00
Saizou : albo hardcorowo
A=suma oczek jest liczbą nieparzystą
B=liczba oczek w pierwszym rzucie jest parzysta
| | P(A∩B) | | | | 9 | | 6 | | 3 | | 1 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| • |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | 36 | | 3 | | 6 | | 2 | |
7 lis 22:14
Lena 18: Ω={(1,1)(1,2)(1,3)(1,4)(1,5)(1,6)
(2,1)(2,2)(2,3)(2,4)(2,5)(2,6)
(3,1)(3,2)(3,3)(3,4)(3,5)(3,6)
(4,1)(4,2)(4,3)(4,4)(4,5)(4,6)
(5,1)(5,2)(5,3)(5,4)(5,5)(5,6)
(6,1)(6,2)(6,3)(6,4)(6,5)(6,6)
IΩI=36
A−suma liczb wyrzuconych oczek jest liczbą nieparzystą
B−w pierwszym rzucie wypadła parzysta liczba oczek
A∩B−suma liczb wyrzuconych oczek jest liczbą nieparzystą
i w pierwszym rzucie wypadła parzysta liczba oczek
A={(1,2)(1,4)(1,6)(2,1)(2,3)(2,5)(3,2)(3,4)(3,6)(4,1)(4,3)(4,5)(5,2)(5,4)(5,6)(6,1)(6,3)(6,5)}
B={(2,1)(2,2)(2,3)(2,4)(2,5)(2,6)(4,1)(4,2)(4,3)(4,4)(4,5)(4,6)(6,1)(6,2)(6,3)(6,4)(6,5)(6,6)
A∩B={(2,1)(2,3)(2,5)(4,1)(4,3)(4,5)(6,1)(6,3)(6,5)}
IA∩BI=9
P(A∩B)=9/36=3/9
P(B)=18/36=4/9
P(AIB)=3/9*4/9=27/36=3/4
Tak zrobiłam
Długo mi to zajęło ale przepisałam.
7 lis 22:37
Lena 18: Jest możliwe aby oba wyniki były prawidłowe

1/2 i 3/4?
7 lis 22:38
7 lis 22:41
Lena 18: Czyli źle skróciłam?
7 lis 22:46
Lena 18: Czyli źle skróciłam?
7 lis 22:47
7 lis 22:47
Mila:
A− pierwsza liczba nieparzysta
(x,y) pierwsza parzysta ⇔x∊{2,4,6} druga dowolna y∊{1,2,3,4,5,6}
|A|=3*6=18
B− suma jest liczbą nieparzystą
B={(2,1),(2,3),(2,5),(4,1),(4,3),(4,5),(6,1),(6,3),(6,5)}
|B|=9
==============
Ze wzoru na prawd. warunkowe:
| | P(A∩B) | | | | 9 | | 36 | | 1 | |
P(B/A)= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | P(A) | | | | 36 | | 18 | | 2 | |
7 lis 22:51
Lena 18: Dziękuję ślicznie!

Już wiem gdzie zrobiłam błąd
7 lis 22:58
Mila:
Masz tam błędy rachunkowe.
7 lis 23:03