funkcja kwadratowa
Edyta: Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej m funkcja f(x) = x2+mx+m−1 posiada miejsce zerowe.
Myślałam żeby pogrupować np. 0=m(x+1)+x2−1 i nie bardzo wiem co dalej...
7 lis 21:16
ICSP: może wyróżnik pomoże ?
7 lis 21:17
Edyta: Czym jest wyróżnik bo jestem na podstawowej matmie?
7 lis 21:20
azeta: wyróżnik= uwielbiana przez wszystkich gwiazda wieczoru we własnej osobie.... Δ!
7 lis 21:23
PW:
Jak nie trzeba, to liczą Δ. Tam, gdzie jest ona potrzebna, to zapominają w ogóle o jej
istnieniu
7 lis 21:24
Edyta: trzeba było mówić że to zwykła delta a nie takie nazwy

ale dalej nie łapie w którym miejscu
mogę liczyć delte skoro mam to m które troche przeszkadza
7 lis 21:28
ICSP: Funkcja kwadratowa : ax
2 + bx + c
Wypisz współczynniki ze swojego równania :
a =
b =
c =
i podstaw do wzoru pod deltę
7 lis 21:30
azeta: m to jakaś dowolna liczba. a Ty masz udowodnić że po podstawieniu tej dowolnej liczby to f(x)
będzie miało miejsce zerowe.
a kiedy ma miejsce zerowe. wtedy, gdy nasza gwiazda Δ....
7 lis 21:31
Edyta: i z tej delty później znowu deltę tak?
7 lis 21:32
azeta: a jest taka konieczność:
Δ=m
2−4*(m−1)=m
2−4m+4=(m−2)
2
a kiedy nasze równanie ma ROZWIĄZANIE? gdy Δ≥0, kiedy (m−2)
2≥0? trzeba tu jakąś deltę liczyć

?
7 lis 21:34
Edyta: no rzeczywiście prosciej wzorem skróconego mnożenia

Zadanie nie takie trudne jak teraz
patrzę ale pierwszy raz widzę tak sformułowane

Dzięki wszystkim za pomoc
7 lis 21:36
PW: A liczymy wyróżnik, który można oznaczyć symbolem Δ.
7 lis 21:42