zbiory
Mat:
A−zbiór liczb naturalnych podzielnych przez 6
B−zbiór liczb naturalnych podzielnych przez 2
C−zbiór liczb naturalnych podzielnych przez 5
Wyznacz
a) A∪B=A ?
7 lis 20:51
sushi_gg6397228:
wypisz recznie zbiór A, B − po pare elementów
7 lis 20:57
Mat:
A={6,12,18,24,36...}
B={2,4,6,8,10,12,14,16.....}
Czyli zbiór A zawiera się w B
A∪B=B
7 lis 20:59
sushi_gg6397228:
bingo
7 lis 21:00
Mat:
A∪C=?
Tutaj nic nie daję mi wypisanie elementów nic nie daję, bo nie wszystkie elementy zbirou A
należą do C i na odwrót.
7 lis 21:03
sushi_gg6397228:
to bedzie A ∪ C
7 lis 21:11
Mat: B∪C tak samo B∪C ?
7 lis 21:12
sushi_gg6397228:
bardziej sluszne byłoby tu liczenie ∩ niz sumy
7 lis 21:15
Mat: Ale mam w dalszych przykładach, siloczyn, teraz mam podać sumę.
7 lis 21:22
sushi_gg6397228:
moze trzeba wypisac kilka liczb recznie i zostawic ..... albo AuB=AuB co jest bez sensu
7 lis 21:24
Mat:
Wrócę do tego jutro, dziękuję za pomoc.
7 lis 21:31
sushi_gg6397228:
na zdrowie
7 lis 21:31