Obcięcie funkcji
nick: f(x)=√2x−1 , g(x)=13x+2 . Zaproponować takie obcięcie funkcji g do A , aby złożenie
f°g/A było wykonalne.
7 lis 20:46
freeszpak: musisz dobrać dziedzinę g(x) tak, aby przeciwdziedzina g(x) zawierała się w zbiorze liczb
nieujemnych
8 lis 00:34
Aga1.:

| | 1 | | 1 | | 1 | |
Złożenie istnieje gdy Zwg⊂Df, Df=< |
| ,∞), więcA: |
| x+2≥ |
| , czyli x≥−4,5. |
| | 2 | | 3 | | 2 | |
Wtedy
| | 1 | | 1 | | 2 | |
h(x)=f(g(x))=f( |
| x+2}=√2( |
| x+2)−1=√ |
| x+3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
8 lis 09:08
Aga1.: Powinno być wszystko pod pierwiastkiem, ale nie wiem jak to zapisać.
8 lis 09:09