7 lis 20:25
Mila:
Czego tam nie rozumiesz?
7 lis 20:31
Kontik: Zadałem na dole pięć pytań. Proszę przynajmniej o odpowiedź na te obliczeniowe, chociaż bardzo
byłbym wdzięczny za roztłumaczenie pozostałych.
7 lis 20:36
Mila:
Czy rozumiesz rozszerzony algorytm Euklidesa?
7 lis 20:38
7 lis 20:46
Mila:
Masz rozwiązać równanie w Z23
17x=−10( mod23)⇔
17x=(−10+23)(mod(23)⇔
17x=13(mod 23)⇔ szukasz liczby odwrotnej do 17 w Z23,
17*17−1=1
obliczysz 1x , a o to chodzi.
Algorytm
23=17*1+6
17=6*2+5
6=5*1+1
odwracamy:
1=6−5*1=6−(17−2*6)=6−17*1+2*6=3*6−17*1=3*(23−17)−17*1=3*23−3*17−17=3*23−4*17
17−1=−4 w Z23
Wracamy do równania:
17x=13(mod23) /*(−4)⇔
−68x=−52(mod(23)⇔
(23*(−3)+1)x=(−3*23+17) (mod(23)⇔
1x=17 (mod 23)
Możesz to zapisać liczbę odwrotną inaczej: −4+23=19
17x=13(mod 23) /19
323x=247(mod23)⇔
(14*13+1)x=(10*23+17) (mod(23)⇔
1x=17
spr
17*17=289=13+276=13+12*23=13(mod(23))
Jeśli cos niejasne, to pisz.
7 lis 21:11
Mila:
b)
7−1 w Z23
23=7*3+2
7=2*3+1
odwracamy :
1=7−3*2=7−3*(23−7*3)=7−3*23+9*7=10*7−3*23
7−1=10 w Z23
Możesz dla takiej liczby obliczyć inaczej
W23={23,46,69, ...}
7*4=28=5(mod23)
7*5=35=12(mod23) itd
.
7*10=70=69+1=3*23+1
odwrotna do 7 w Z23 to liczba 10
7 lis 21:22
Mila:
2) (b)
Jeżeli p jest liczbą pierwszą, oraz a jest taką liczbą całkowitą,
że liczby a i p są względnie pierwsze, to ap−1 − 1 dzieli się przez p.
p=23 liczba pierwsza
NWD(23,3)=1
323−1=1 mod(23)⇔
322=1 (mod23)
372=(322)3*33*33=1*27*27=4(23)*4(23)=16(23)
7 lis 21:48
Mila:
poprawka
Zamiast: 4(23)*4(23)=16(23)
Ma być :
=4(mod(23))*4(mod(23))=16(mod(23))
8 lis 14:52