Oblicz
Natalia: Do jakiego przedziału należy m gdy równanie −|3x−9| = m ma dwa dwa pierwiastki ?Proszę o
dokładne wytłumaczenie, ponieważ nie mam kompletnie pomysłu na to zadanie
7 lis 20:13
sushi_gg6397228:
sama nic a nic ?
7 lis 20:42
Natalia: Jedyne co przychodzi do mi do głowy to m > 0 Ale tak chyba nie może być
7 lis 22:11
sushi_gg6397228:
zacznij od rysunku lewej strony
7 lis 22:12
sushi_gg6397228:
umiesz to narysować ?
7 lis 22:14
5-latek:

y=|3x−9| czarny i y=−|3x−9| czerwony
|3x−9|=3|x−3|
7 lis 23:28
pigor: ..., do jakiego przedziału należy m gdy
równanie −|3x−9| = m ma dwa pierwiastki ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dane równanie
−|3x−9|= m ⇒ |3x−9|= −m i −m >0 ⇒
⇒
m < 0 ⇔
m∊(−∞; 0) ma 2 pierwiastki . ...
8 lis 00:03