zad
kevs: | | 1 | |
Udowodnij,że jeżeli a+b=1 oraz a3−a2b≤ab2−b3, to a=b= |
| |
| | 2 | |
7 lis 20:12
kevs: ?
7 lis 20:33
PW: Próbowałeś najprostszego pomysłu:
b = 1 − a,
podstawić do podanej nierówności i wyciągnąć wnioski?
7 lis 20:36
kevs: Próbowąłem, ale coś mi nie wyszło
7 lis 20:42
PW: Napisz, co otrzymałeś.
7 lis 20:54
zombi: Jeśli zastosujesz podstawienie, które podał ci PW to wychodzi ładnie
7 lis 21:23
PW: Ba, ale coś mu nie wyszło ...
7 lis 21:26
zombi: Aż specjalnie przeliczyłem
7 lis 21:27
kevs: Wychodzi mi 3a2−4a+1≤0
8 lis 15:44
Eta:
a
3+b
3−a
2b−ab
2≤0
(a+b)(a
2−ab+b
2)−ab(a+b)≤0 i z założenia a+b=1
to mamy a
2−ab+b
2−ab≤0
a
2−2ab+b
2≤0
(a−b)
2≤0 −−−− nierówność nie zachodzi
zaś równość zachodzi dla
a−b=0
i a+b=1
−−−−−−−−
c.n.w
8 lis 15:54
kevs: Dziękuję serdecznie.
8 lis 16:05
Eta:
8 lis 16:08