Równania
Kamil: Dla jakich m równanie x(x−6)=m nie ma rozwiązań?
7 lis 19:58
Kamil: Wyszło mi, że dla m<−9, ale nie ma takiej odpowiedzi. Poprawna wg klucza jest m<9.
7 lis 19:59
Kamil: Jak to otrzymać? Chyba że w zbiorze zadań jest błąd.
7 lis 20:03
pipa: pewnie zecer był głodny
7 lis 20:07
Mila:

f(x)=x*(x−6)⇔
f(x)=x
2−6x
x
w=3
y
w=9−6*3=−9
m<−9 brak rozwiązań równania
x*(x−6)=m
Może niedokładnie przepisałeś treść zadania. A może błąd w kluczu.
7 lis 20:08
Kamil: Poważnie pytam, bo nurtuje mnie czy popełniłem gdzieś błąd...
7 lis 20:08
Kamil: Treść brzmi dokładnie tak: "Równanie x(x−6)=m nie ma rozwiązań wtedy i tylko wtedy gdy...
7 lis 20:10
Kamil: Czyli błąd autorów. Dziękuję za pomoc.
7 lis 20:11
Mila:
7 lis 20:22