granica funkcji w nieskonczosci
Olekxd: jak obliczyc granice funkcji f(x)=sinxx gdy x dązy do zera lub do nieskończonosći?
7 lis 19:50
pipa: no to się zdecyduj do czego chce dążyć
7 lis 19:52
Olekxd: odobny przyklad jak dazy do nieksonczonosci i kolejny gdy do zera
7 lis 20:12
PW: | sinx | |
| dla x→0 to klasyczny przykład rozwiązywany w każdym (?) podręczniku jako |
| x | |
nieoczywista a przydatna granica funkcji (dość trudne rozważania wymagające sporządzenia
odpowiedniego rysunku). Nie ma sensu tu tego przerysowywać i przepisywać.
7 lis 20:29
Olekxd: nie mam, a jestem ciekaw ile to jest i jak do tego dojsc
7 lis 20:43
PW: Nie masz żadnego podręcznika i studiujesz ...
Pasuję.
7 lis 21:01
7 lis 22:03
Olekxd: dziękuję bardzo, nie studiuje , jestem maturzystą, a w podreczniku nie mam po prostu tych
twierdzeń
7 lis 22:13
Mila:
| | sinx | | 1 | | 1 | |
limx→∞ |
| =limx→∞[sinx* |
| ]=0 bo |sinx|≤1 i |
| →0 |
| | x | | x | | x | |
7 lis 22:40
Olekxd: a gdy dązy do zera to chyba nie mozna tym sposobem bo otrzymamy wyrazenie nieoznaczone, jak
sobie wtedy poradzic?
8 lis 11:54
PW: Jeżeli jesteś maturzystą, to nie masz wiedzy potrzebnej do rozstrzygnięcia tego problemu.
Mila podała link do wykładu, w którym liczą tę granicę za pomocą reguły de l'Hospitala.
8 lis 12:14