proszę o pomoc to pilne
ania: w jakich punktach podany okręg przecina osie układu współrzędnych?
(x − 2)2 + (y + 3)2 = 13
11 gru 00:35
Eta:
oś OY : podstaw za x=0
i rozwiąż równanie:
4 + y
2 +6y +9 = 13
oś OX ; podstaw za y=0
x
2 −4x +4 + 9= 13
dokończyć już z pewnością potrafisz

odp: ( 0,0) ( 0,−6) ( 4,0)
11 gru 00:53
ania: obliczyłam (0, −6) i (4, 0) ale skąd się wzięło (0,0)
11 gru 00:58
Eta:
Omg

x=0 i y
2+6y= 0 => y( y +6)=0 =>
y=0 v y = −6
dla x =0 y =0 v dla x =0 y = −6
to; oś OY przecina w punktach; ( 0,0) ( 0, −6)
i w drugim równaniu podobnie
11 gru 01:16