równanie
ola: pomożecie?
√3x+1 −
√x+4 = 1
7 lis 19:38
5-latek: 3x+1≥0 i x+4≥0 (czesc wspolna rozwiazan
√3x+1= 1+√x+4 i obustronnie do potęgi drugiej (to dalej Ty
7 lis 19:42
ola: wyjdzie 2?
7 lis 19:47
5-latek: no to sprawdzmy
√3*2+1−
√2+4=1
√7 −
√6≠1 wiec kicha

)
licz dalej
7 lis 19:50
dyzio: 4x + 1 = 1 + 2{x + 4} + x + 4
x − 2 = √x + 4
x2 − 4x + 4 = x + 4
x2 − 5x = 0
x1 = 0
x 2 = 5
Podstawiasz i 5 spełnia równanie.
7 lis 20:07
ola: nic z tego nie rozumiem

skąd 4x+1? mogę prosić o obliczenia krok po kroku?
7 lis 20:27
dyzio: Sorrki źle napisałem tam ma być:
3x + 1 po prostu się pomysliłem

I linia podnosisz całe wyrażenie do kwadratu
II wyjdzie Ci po zredukowaniu wyrazów podobnych
III znowu podnosisz do kwadratu
IV po zredukowaniu, następnie wyciągasz x przed nawias i przyrównujesz do 0
x(x − 5) = 0
7 lis 20:35
ola: nie rozumiem I linii, skoro:
(√3x+1)2 = 3x+1
to skąd:
(1+√x+4)2 = 1 + 2{x + 4} + x + 4
7 lis 21:19
Metis: Patrz na post 5−latka 19:42 i podnoś to co tam masz do kwadratu
7 lis 21:21