Oblicz
♡: Równanie x2 +bx + c = 0 ma dwa pierwiastki x1 i x2 które są liczbami przeciwnymi gdy?
Odpowiedź b=0 i c <0 . Dlaczego tak jest ? Czy można to jakoś wyliczyć z wzorów Viéte'a?
7 lis 19:30
ICSP: x
1 = − x
2 i x
1 ≠ 0
| | −b | |
x1 + x2 = 0 = |
| ⇒ b = 0 |
| | a | |
| | c | |
x1 * x2 = −x22 < 0 ⇒ |
| < 0 ⇒ c < 0 |
| | a | |
7 lis 19:34
PW: Liczby przeciwne są miejscami zerowymi funkcji
(x+x1)(x−x1) = x2 − xx1+ xx1 − x1x1 = x2 − x12.
Ma być więc
x2 + bx + c = x2 − x12.
Przyrównanie współczynników daje odpowiedź. Nie są potrzebne wzory Viéte'a.
7 lis 19:39
PW: Ale wyliczenia
ICSP sa oczywiście poprawne (nie widziałem tego).
7 lis 19:41
♡: Super, dzięki za pomoc !
7 lis 19:59