funkcja kwadratowa
kropka.: oblicz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f w podanym przedziale, jesli:
f(x) = 2x2 + x − 1,
x należy do <−1, 1+ √2>
7 lis 18:59
5-latek:
Masz tam mwpisz a otrzymasz ....
f(x)=2x2+x−1
Na początek zawszse sprawdzasz czy xw=p należy do zadanego przedzialu
wiec to sprawdz
7 lis 19:03
kropka.: No to p wychodzi −1 1/8
7 lis 19:06
5-latek: Zle licz jeszcze raz
Napisz tutaj wzor i obliczenia
b= ?
a= ?
7 lis 19:07
kropka.: b= 1
a= 2
p= −b/2a= −1/4 dobrze?
7 lis 19:16
5-latek: dobrze
Teraz odpowiedz mi na 2 pytania
nr1 . Jeśli ramiona paraboli sa sierowane w gore tak jak tutaj mamy to funkcja osiąga jaka
wartość w wierzchołku paraboli najmniejsza czy najwieksza ?
| | 1 | |
nr 2 czy − |
| należy do tego naszego przedzialu ? jeśli tak to jaka wartość będzie |
| | 4 | |
przyjmowac ta funkcja w wierzchołku x
w (max czy min ?
7 lis 19:39
kropka.: 1. Największą
2. Tu właśnie nie wiem, ale jak to podstawilam za x to wyszło −1 1/8
7 lis 19:50
5-latek:

No to narysujmy wykres tej funkcji
Teraz popatrz na ta niebieska kropke i jeszcze raz najpierw odpowiedz na pytanie nr 1
7 lis 19:54
kropka.: Oj no tak, to funkcja ma najmniejsząwartość, a −1/4 należy do przedziału
7 lis 19:58
5-latek: Przeciez widzisz ze x(−∞ xw> funkcja maleje wiec osiąga w xw wartość najmniejsza czyli
minimum
7 lis 19:59
5-latek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
No to teraz f(− |
| )= 2*(− |
| )2− |
| −1= |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
7 lis 20:01
kropka.: Ok, a jak z największą wartością? Bo mi wychodzi 10+ 5√2 ale to jest chybaźle
i nie wiem dziś robię błąd
7 lis 20:02
5-latek: | | 1 | |
Masz dobrze policzone czyli f(min)= −1 |
| |
| | 8 | |
No to też liczymy max
czyli musimy policzyć f(−1) i f(1+
√2)
licz f(−1) = 2*(−1)
2−1−1=
f(1+
√2)= 2*(1+
√2)
2+1+
√2−1 = 2(1+2
√2+2)+1+
√2−1
wzor (a+b)
2= a
2+2a*b+b
2 wylizc to sobie i wybies warosc wieksza będzie to max w tym
przedziale
7 lis 20:08
5-latek: Jak to policzysz to znajdies ewentualnie blad . Powodzenia
7 lis 20:11
kropka.: I w tamtym też coś mi nie wychodzi: liczę tak:
f(−1/4)= 1/8 − 1 1/4
f (−1/4)= 1/8 − 5/4
f(−1/4)= 1/8 − 10/8
f(−1/4)= −9/8
f(−1/4)= −1 1/8
7 lis 20:23
kropka.: Aha no to ok już w tamtym
7 lis 20:25
kropka.: To dzięki
7 lis 20:27