CIĄG
puchacz: | | − 4pn | |
Dla jakich wartości parametru p ciąg an= |
| jest malejący? |
| | n+9 | |
7 lis 18:35
5-latek: Miałeś przecież napisane
Rozwiaz nierownosc an+1−an<0
7 lis 18:38
puchacz: Faktycznie!

Dzięki! Podrawiam
7 lis 18:42
puchacz: ale jak rozwiązać tą nierówność? co podstawić pod n?
7 lis 18:43
5-latek: Pod n wstaw (n+1)
| | −4p(n+1) | |
wiec an+1= |
| licz dalej |
| | n+1+9 | |
7 lis 18:45
puchacz: wyszło mi −8p2 podzielone przez 10
7 lis 18:48
5-latek:
| | −4p(n+1) | | −4pn−4p | |
an+1= |
| = |
| |
| | n+10 | | n+10 | |
7 lis 19:13
puchacz: aha, ja te n skróciłam

Ok dzięki
7 lis 19:20